Nå er jeg lei. Jeg er lei hvordan politiets nettpatrulje, enkeltpersoner, Senterpartiet og norske medier vinkler sakene rundt økt rusbruk blant unge. Det er skremmende at vi ikke har en kunnskapsbasert diskusjon når det kommer til påstander om økt bruk av rusmidler blant unge.

Påstander jeg ser i mediene er:

«De yngre introduseres for disse stoffene mye tidligere enn før»

«Vi ser at det har blitt en normalisering av stoffer som blant annet kokain blant yngre.»

«Det er kolakø til do.»

Hvor kommer disse påstandene fra? Hvordan kan vi konkludere med at det er en normalisering, og hvilke data ligger til grunn for påstanden? Jeg syns mediene og særlig NRK har et ansvar for en mer nyansert og faktabasert formidling.

Kokainbruk blant unge voksne

Folkehelseinstituttet (FHI) har presentert tall om narkotikabruk i Norge. Oversikten baserer seg på en spørreundersøkelse av rundt 20.000 personer fra 16–64 år.

  • Bruken av kokain blant unge voksne har økt noe de siste årene.
  • 4,7 prosent av de mellom 16 og 30 år oppga å ha brukt kokain det siste året. I 2013 oppga 2,2 prosent det samme.
  • Cannabis fortsatt er det mest brukte illegale rusmidlet i Norge.

Det er 13 års aldersgrense på Tik Tok, men ingen demografiske begrensninger for innhold eller aldersbestemt innhold, for den saks skyld. Når jeg leter etter hvilke stoffer forskere mener har økt i bruk pga. sosiale medier, er svaret alkohol, tobakk og cannabis. To av disse rusmidlene kan kjøpes i butikken i Norge og er svært tilgjengelige. Og jeg sier det min psykolog sa til meg for 14 år siden. Det er helt normalt å eksprimentere med narkotika.

Jeg etterlyser kunnskapsbaserte nyhetssaker med flere stemmer og eksperter. Jeg vil at, hvis det hevdes at det er økt kokainbruk, så slutter vi å ansvarliggjøring brukere og retter en pekefinger mot de som eier plattformen. Algoritmer fører til at du får det samme type innholdet på Fyp (for you page) på TikTok. Det er i såfall en normalisering som kommer fra voksne produsenter, ikke unge konsumenter.

Kidsa kommer ikke til å slutte å ruse seg selv om det er ulovlig. Men burde det finnes hashtags som #coketok?

Dro linjer i russebussen

Da jeg jobbet med russens Landstreff Stavanger virket det på meg var det det en viss type unge gutter fra en viss samfunnsklasse som var mest gira på å fyre opp en joint under Wiz Khalifa-konserten, og dra linjer med kola i russebussen. De hadde alle midtskill og jakke til titalls tusen kroner.

Dette er min personlige observasjon og helt uvesentlig for en samfunnsdebatt. Jeg vil heller lese en forskningsartikkel enn å synse videre.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Selv jobber jeg med rusforebyggende arbeid og lager rusfrie opplevelser for barn og unge. Jeg ønsker ikke at ungdom skal ruse seg. La oss skape et system som ikke straffer, men hjelper ungdom som har oppdaget narkotika. Gi de kunnskap om hvorfor kola ikke er kult.

Jeg mener bestemt at det forebygger ikke overdoser å være formanende og synse. Vi må ta kontroll på kunnskapen som ungdom mottar via sosiale medier, og kanskje ta et grundig oppgjør med drikkekulturen i Norge. Overdrevent alkoholkonsum er mye mer normalisert en kokainbruk.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Vest i byen kan folk røyke cannabis i fred. På østkanten følger politiet med

Les også

Ikke tøft å la politiet kjeppjage og nakenvisitere ungdom

Les også

Å få vite hvor farlige rusmidler er, demper ikke nysgjerrigheten

Les også

«Det er ikke lett å være gammel» Det er søren ikke lett å være ung heller