Politiet rapporterer på nytt om at ungdomskriminaliteten fortsetter å øke, med 28 prosent fra 2022 til 2023. Min frykt er at debatten igjen skal preges av stemmer som roper høyt om svenske tilstander og hardere straffer. La oss heller bruke tid på å diskutere de tiltakene som faktisk forebygger en videre økning.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Se til Grorud

Hvis vi vil hindre at ungdomskriminaliteten fortsetter å øke må vi flytte fokus fra straff til forebygging og god hjelp til barn som gjør kriminelle handlinger. En av bydelene i Oslo med en positiv utvikling de siste årene er Grorud.

Bydelen har hatt en områdesatsing som har resultert i en stor nedgang i antallet ungdommer som begår gjentatt kriminalitet. Mens det i 2018 var 19 ungdommer under 18 år registrert med gjentatt kriminalitet, var tallet i 2023 nede på tre.

Hva har de gjort?

De har bygd opp lokale hjelpetiltak, fått flere miljøterapeuter ute i lokalsamfunnet, økt satsingen på fritidstiltak, og fått på plass et tettere samarbeid mellom instansene som møter de unge.

Forebyggingen skjer der barnet befinner seg

Barn som er sårbare for å bli involvert i kriminalitet trenger omgivelser som fanger dem opp tidlig og gir dem et alternativ.

De trenger fritidsklubber, steder hvor de kan bruke evnene sine, med trygge voksne rundt seg.

De trenger fritidsaktiviteter som er tilgjengelige for alle, også de som ikke har råd til medlemsavgiften.

De trenger rollemodeller som er tett på, miljøterapeuten med glimt i øyet på skolen, fotballtreneren som har et ekstra hjerte for dem.

De trenger en mulighet til å tjene penger på en positiv og lovlig måte, så de har lommepenger nok til å ikke skille seg ut fra flokken.

Bygg opp tilbudene i lokalmiljøet

Jeg jobber i et team som hjelper barn og unge som er sårbare for å havne i en kriminell løpebane, eller som allerede har gjort det. Vi ser i det daglige hva som nytter, men også hvordan noen barn faller utenfor. Ikke med vilje, men fordi tilbudene i lokalmiljøet bygges ned eller ikke finnes.

Det er heldigvis ikke mangel på gode folk og tilbud ute i nærmiljøene. Det finnes mange ildsjeler rundt om som gjør det lille ekstra hver dag i møte med barn og unge.

Dessverre er det stor variasjon i tilbudene til unge fra sted til sted. Det øker risikoen for at enkelte barn faller utenfor. I Oslo har sommerjobb for unge vært en satsing de siste årene. Slike tiltak er spesielt viktige for sårbare unge.

Sett inn innsatsen tidlig

For barn som allerede er involvert i vold og kriminalitet finnes det hjelpetiltak. Et av disse tiltakene er Arenafleksibelt behandlingsteam, hvor jeg jobber. Vår erfaring er at det er mulig å snu en negativ utvikling ved at alle instansene rundt barna jobber sammen, og at barna følges tett opp. Vi ser også at jo tidligere innsatsen settes inn, jo større sjanse har vi for å lykkes. De samme erfaringene har de gjort seg i Danmark, med prosjektet «Aktive Drenge».

Det finnes et kjent ordtak som sier at «It takes a village to raise a child». Unge som begår kriminalitet har de samme grunnleggende behovene som alle andre barn, men de er i tillegg ekstra avhengig av omgivelsene sine.

De trenger «landsbyen» med trygge voksne rundt seg. De er også helt avhengig av et lokalsamfunn som gir dem mulighetene og støtten de trenger for å komme inn i et annet spor.

Da kan vi se suksessen fra Grorud flere steder i landet, og forebygge at ungdomskriminaliteten fortsetter å øke.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Ungdom må få muligheten til å tjene ærlige penger

Les også

Nå må vi slutte å snu ryggen til barn og unge. Er du ikke enig, Anne?

Les også

Far til offer: – Vi ble overlatt til oss selv