Den omstridte planen på Nedre Bekkelaget, Ulvøya, Malmøya og Ormøya har vist hvor viktig et bydelsutvalg kan være for de lokale innbyggerne.

Les mer om saken: I over fem år har det vært midlertidig byggestopp på Nedre Bekkelaget og øyene. Nå har kommunen lagt fram sine planer for strandsonen på Nordstrand.

Bydelsutvalget samlet seg enstemmig

Når politikken treffer feil, må innbyggerne ha noen å gå til. Jeg tviler ikke på at Plan- og bygningsetaten hadde en god intensjon med planforslaget, men realiteten ble en helt annen. Innbyggerne har fortalt om stor frustrasjon da de prøvde å få kontakt med etaten og en forklaring. Etter å ha opplevd å ikke bli hørt gikk de til de lokale politikerne.

Bydelsutvalget samlet seg og enstemmig sa ifra om at dette ikke var godt nok, til stor applaus fra de fremmøtte. I det øyeblikk kjente jeg på en stolthet. Innbyggerne kom med et problem, politkerne lyttet og løsningen kan bli en realitet på Rådhuset. Da føltes det givende å sitte i bydelsutvalget.

Skifte av politikere er høy

Det er ikke nødvendigvis alle som kjenner på at arbeidet er givende. Det nye bydelsutvalget i Nordstrand bestod av 12 eller 13 ferske politikere. Jeg vil påstå at utskiftningen er så høy fordi bydelsutvalget er i de aller fleste tilfeller en høringsinstans. Man gir sin uttalelse, men det er ingenting som tilsier at vedtaket i bydelen blir realiteten. Heldigvis har byrådet satt i gang et arbeid der de skal se på hvilke oppgaver som kan overføres til bydelene.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

En sak som naturlig kunne ligget hos bydelene er myndigheten til å sette opp skilt, regulere parkeringsplasser, og små byggesaker.

Etter å ha sittet i drøye 8 måneder har jeg erfart at det ofte er samferdsel og byggesaker de fleste engasjerer seg i. Dessverre må bydelen gå til Rådhuset for å be om tillatelse til å sette opp skilt eller andre tiltak for å gjøre veiene tryggere, slik som i Ekebergveien-saken.

I parkeringssaker har ikke bydelen mye å si. Det førte til at beboere på Brattlikollen våknet til at parkeringsplasser ble fjernet over natta, og mange møtte en gul bot i morgentimene. Når det gjelder byggesaker så vil det være enklere for innbyggerne å drive medvirkning på det lokale bydelshuset enn å måtte møte en uinteressert etat på Rådhuset.

Forslagene nevnt er ikke fasiten, men forslag. Byråd Korkunc leder arbeidet for at bydelene skal få mer å gjøre. Det er bra. Mer påvirkningskraft for å gjøre folks liv bedre er noe enhver bydelspolitiker fra Frogner til Grorud burde være for.

Jeg gleder meg til resultatet, for sannheten er at bydelen trenger flere oppgaver. Da tar kanskje flere gjenvalg?

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Ære eller ikke ære, det er ikke spørsmålet

Les også

I Oslos beste veikryss ligger alt litt her og litt der

Les også

Det dårlige ryktet var ufortjent

Les også

Uten et bedre kollektivtilbud er økning av bompengene ikke lett å selge inn