Snart vil Oslos profil endres. Oslo Plaza (110 meter) og Posthuset (108 meter) vil få en slankere bror med mer spill i fasaden. Er det bra for Oslo?

Mange er bekymret før høyhus i Oslo, det vil si bygg over 70 meter, og det er ikke rart. Tårn som er seg selv nok, som ikke gir noe tilbake til byen på gateplan, og som skaper vindturbulens og tunge skygger er det ingen som ønsker seg.

Heldigvis er ikke alle høyhusprosjekter slik. Nye Oslo Spektrum er et godt eksempel.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Et av de minst trivelige strøkene i Oslo

Prosjektet innebærer et nybygg ut mot Sonja Henies plass og Oslo Plaza, som inkluderer et kontortårn på 108 meter.

Høyhuset vil reise seg på hjørnet mot Oslo S, oppe på en base med utadrettede funksjoner og kongresshall. Første etasje får mathall og kafe. I plan tre og fire kommer et nytt kongressenter med plass til 3 000 mennesker, som vil skape mye aktivitet i området.

Strøket er i dag et av de minst trivelige i Oslo. Ingen som går på konsert i Oslo Spektrum blir i dag hengende i området. Sonja Henies plass er en rotete innkjøringssløyfe til Oslo Plaza. Siden av Oslo Spektrum som vender ut mot Vaterland og parken har i dag varemottak og parkering. Området kan nesten kun bli bedre.

Skyggene glir nokså fort forbi, konkluderer plan og bygg

Prosjektet har et energi- og miljøprogram med ambisjon om BREEAM NOR-sertifisering, som er Norges fremste miljøsertifiseringssystem for bygg.

Kanskje enda viktigere er plasseringen: Et nytt kongressenter og flere kontorarbeidsplasser like ved Oslo S er et helt riktig sted for denne type virksomhet. Arbeidstakere og tusenvis av kongressdeltakere vil komme seg enkelt til og fra nye Oslo Spektrum med kollektiv transport.

Plan- og bygningsetaten vurderer at lokale konsekvenser for vindkomfort, sol- og skyggeforhold er moderate og akseptable. Generelt gir høyhuset nokså liten skygge til omgivelsene, i og med at skyggen i hovedsak faller over byhallens bygningskropp. Høyhuset vil gi noe skygge i Vaterlandsparken på vår/høst om ettermiddagen (ca. kl. 16-17), men skyggene glir nokså fort forbi, konkluderer etaten.

Nye Oslo Spektrum er altså, alt i alt, klimavennlig byreparasjon og et prosjekt som vil heve standarden i området og gi et strøk tilbake til Oslos innbyggerne.

Men blir det pent da?

Bestemmelser i plansaken sikrer den estetiske utformingen, som skal spille på fargene i teglen til den gamle byhallen og variere med lys- og værforhold. Illustrasjonene viser duse og blåaktige fargenyanser i glasset på høyhuset. Estetikk er det ingen fasit på, men fjernstudiene er lovende.

Høyhusdebatten bør bli mer konkret

Areal blir stadig knappere i Oslo, og teknologi og skaperkraft gir nye muligheter for å skape en god by med plass til flere. Da bør vi ikke kritisere høyhus på generelt grunnlag, men se på om nye høyhus som foreslås faktisk bidrar til en bedre og mer klimavennlig by for folk flest.

Alle høyhus er naturligvis ikke gode for byen, men gjort riktig kan nye høyhus gjøre Oslo bedre og mer bærekraftig.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Komme inn på boligmarkedet og bo sentralt? Det er mulig

Les også

Disse områdene i Oslo gjør folk lykkeligst

Les også

Leiligheten falt sakte men sikkert fra hverandre. Vi fikk skylden

Les også

Gullsmeden ber ham om å bli med på bakrommet. Denne gangen tenker mannen, at nok er nok