Avisa Oslo gjør en viktig jobb med å synliggjøre og gi en stemme til barn og unge som må stå på sidelinjen på grunn av sprengt banekapasitet. Oslo har den dårligste anleggsdekningen i Norge, og det er et enormt behov for flere idrettsanlegg.

Det gir det dårligere tilbud, treningstider som ekskluderer, lengre reisevei og økt koordineringsbehov, i tillegg til ekstra arbeidsbelastning på de frivillige. Å «bare» være trener er ikke lenger tilstrekkelig.

Heldigvis er dette løsbart, men det krever en langt mer offensiv og ambisiøs politikk på idrettens vegne i Oslo.

Et viktig steg er å utfordre dagens byutviklingspolitikk og praksis. En ambisiøs boligutvikling bør matche en like ambisiøs utvikling av anlegg. I dag gjenspeiles dette ikke i kommuneplanen, som har et potensial på inntil 120.000 nye boliger frem til 2040.

Idrettsanlegg på Ryen, Nydalen, Økern og Skøyen

Kommuneplanen fremhever at det er utfordringer med boligutvikling i områder med høy støy- og luftforurensning, også kalt røde soner. Planen påpeker at dette har negativ innvirkning på folkehelsen og livskvaliteten, og at det derfor bør unngås å bygge boliger, skoler og barnehager her.

Men dagens politikere fortsetter å prioritere nye boliger fremfor helse, og legger opp til å utvikle flere boliger i helseskadelige, røde soner. Oslo kommune siden 2015 utviklet nesten 13.000 boliger i helseskadelige, røde soner, ifølge Plan- og byggningsetaten.

Begrunnelsene er mangel på tilgjengelige, sentrumsnære tomter, og at disse områdene er lokalisert ved kollektive knutepunkter. Men støy- og luftforurensingskildene er der like fullt. Personer som blir utsatt for langvarig høyt støynivå har økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Det er særlig negativ påvirkning av nattesøvn som er mest problematisk, ifølge WHO.

FHI skriver på sine sider: «Boligbygging i såkalte avvikssoner (..) anses som helsemessig problematisk.» Vi finner heller ingen nøytral forskning som viser at avbøtende tiltak ved boligbygging i røde soner har god nok effekt. Derfor mener vi at knutepunktfortetningen heller bør videreutvikles til innendørs idrettsanlegg og idrettsparker, som for eksempel på Ryen, Nydalen, Økern og Skøyen.

I stedet for å bygge boliger i områder de vet er helseskadelige, kan områdene heller få idrettsanlegg som fremmer helse, mestring, samhold og inkludering?

Hvis Oslo ikke utvikles til det beste for eksisterende og fremtidige innbyggere, hvem bygges det for da?

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Vi får det ikke til lenger. Det ikke er plass til flere barn

Les også

«Mamma, jeg vil spille fotball igjen!» Det var ikke bare bare

Les også

Ruser du deg på annet enn alkohol, skal du ikke være trygg noe sted

Les også

Byens mest utskjelte strøk er bedre enn sitt rykte