Vi må slutte å snakke hverandre ned.

I stedet for å stirre oss blinde på postnummeret, bør vi oppfordre de unge, lovende til å utforske mulighetene som ligger i regionbyene, noen så nære som et 11 minutter langt steinkast utenfor Oslo.

Etter at Eirik Hoff Lysholm stilte spørsmålet om døtrene hans skal bo hjemme til de blir 35, eller om de må flytte til Jessheim, har Romerikes Blad ikke uventet slengt seg på diskusjonen.

«Ethvert forsøk på en diskusjon om Oslos faktiske problemer kan ikke få skli over i billig by mot land-retorikk,» skriver Lysholm i et oppfølgingsinnlegg etter at flere lot seg provosere av det de opplevde som kritikk mot Jessheim.

Les også

Vil jeg ha døtrene mine på Jessheim eller skal de få bo hjemme til de blir 35?

Vi skal ikke hoppe bukk over problemstillingene som påvirker både unge og eldre Osloborgere. Oslo har en egen identitet som for mange er både viktig og sterk, og det må nye løsninger til for å håndtere Oslos boligutfordringer.

Men vi må også ta inn over oss realitetene, all den tid befolkningsveksten fortsetter å stige, og arealet i Oslo er begrenset. Vi må evne å se regionen vår i en større sammenheng. Hvis vi retter blikket mot horisonten og ser etter nye muligheter, kan løsningen ligge bare 11 minutter unna med tog. Til sammenligning tar det 14 minutter med t-bane fra Nydalen til Jernbanetorget.

Flertall for å gi Ski en sjanse

I en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Byutviklingsforumet for Regionbyen Ski og Nordre Follo kommune, kommer det frem at unge voksne og de med barn kunne tenke seg å søke jobb i Ski. Og ikke så rent få heller: Hele 60 prosent av de som ble spurt, og som holder til i hovedstaden kunne tenke seg å gi Ski en sjanse. Vi ønsker de som ønsker å jobbe i Ski hjertelig velkommen til å bo her også.

Med 11 minutter fra Oslo S til Ski Stasjon og hyppige togavganger, har Ski på mange måter blitt mer sentrumsnært enn Nydalen, og i årene som kommer skal det ifølge fremskrivninger bygges 14.000 nye boliger frem mot 2042.

Ski er ikke lenger en by man bare suser forbi. Takket være Follobanen, som binder oss nærmere hovedstaden enn mange av Oslos egne forsteder, står vi frem som et praktfullt eksempel på hva en regionby kan tilby. Ski har allerede begynt å forme en identitet som har plass til mange av Grünerløkkas døtre og sønner.

Avstand regnes i tid, ikke antall meter

Det er mange fordeler ved å se litt ut av Oslos tetteste bykjerne. Ikke bare er det en gjennomsnittlig lavere kvadratmeterpris enn på Grünerløkka, men boligene er både nyere og holder høyere standard, samtidig som man har nærhet til både natur og kultur.

Det gir en annen type livskvalitet – uten at man trenger å ofre nærheten til Oslo. Faktisk, så kommer man på et vis nærmere, hvis man tenker avstand i form av tiden det tar å reise, og ikke i antall meter man må flytte seg.

Regionbyene har potensiale til å bli små Osloer – nye bydeler spredt rundt i det norske østlandske landskapet. Med god hjelp fra morgendagens innbyggere kan de bli smeltedigler hvor både innovasjon og næringsliv blomstrer, og hvor lokalsamfunnene bygger broer mellom det urbane og det landlige.

Så, skal døtrene dine bo på Jessheim? Det er absolutt et godt alternativ! La dem flytte til en regionby, og bygge livet de drømmer om. La dem bli en del av et voksende samfunn hvor de kan bli med å forme en ny kultur og identitet.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Grünerløkka er mer enn et symbol på bygdefolks forakt mot hipstere. Det er vår bydel, mine barns hjemsted

Les også

«Når man bor midt i selveste gryta, bør man ikke da forvente lyd og liv?»

Les også

Herre min skaper, vi er jo blakke som kjærkerotter

Les også

Er hjelp hjemmefra den eneste muligheten? Vi har mer uro i vente