Jeg har stor forståelse for at man ikke klarer å rydde Oslo for snø på et par dager etter snøværet rundt nyttår i år. Jeg forstår også at det er umulig å fjerne snøen fra gatene, fortauene og sykkelfeltene samtidig.

Og jeg krever på ingen måte at sykkelfeltene skal tas først.

Derfor venta jeg tålmodig på farbar vei på sykkel mellom Fyrstikkbakken ved Bryn, hvor jeg bor, og Oslo sentrum etter det store snøfallet 1. januar.

Men, altså: Etter åtte dager uten snøfall var det fremdeles ikke rydda.

Jeg skulle veldig gjerne brukt Bymelding for å gi beskjed, men jeg hadde ikke bare ett punkt å vise til på kartet, jeg hadde fem kilometer med sammenhengende ubrøyta vei jeg vil melde inn.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

For glatt, selv med gode piggdekk

På den åttende dagens tur til jobb var sykkelfeltet både i Nils Hansens vei og i Østensjøveien fulle av snø, is og saltsørpe. De var altfor glatte til å sykle i, til tross for gode piggdekk.

Jeg la meg ut i veien, noe som både er til irritasjon for bilene, og som føles ubehagelig for meg selv.

Ved Helsfyr var fortauet på broa over E6 alt for dårlig brøyta. Der var det ikke eget sykkelfelt, og trefeltsveien over brua frister de aller færreste av oss som sykler.

Dermed må syklister og fotgjengere dele et fortau hvor det da var ett stispor som var farbart. Bruker du rullestol, hadde du rett og slett ikke annet valg enn å legge deg ut i et av bilfeltene.

Vel over brua, da jeg skulle til høyre for å komme ned mot gang- og sykkelveien langs E6, var det ikke brøytet i det hele tatt etter snøfallet. Nå var det enda godt at rullestolbrukeren allerede har gitt opp, og befant seg i venstre bilfelt for å ta av til venstre mellom bilene i lyskrysset.

Ingen antydning til at det var strødd

Neste hindring var inngangen til gang og sykkelveien. Den var brøytet ned, og utgjorde en mur som ingen hadde forsøkt tråkke sti over. Her var det bare å ta omveien som var tilgjengelig, men som var full av fotgjengere i begge retninger.

Gang- og sykkelveien fra Helsfyr og ned til Vålerenga var faktisk ganske bra brøyta, selv om det var umulig å se kantsteinene som skiller mellom gang- og sykkelvei.

Men den var såpeglatt, og det var ingen antydning til at noen hadde gjort noe forsøk på å strø. Det gjaldt både gangveien, sykkelveien og partiet som er kombinert gang og sykkelvei.

Sykkelfeltet forbi Vålerenga var heller ikke ryddet for snø, og sykkelfeltene i Åkebergveien var altfor dårlig brøyta. Jeg valgte bort sykkelfeltet og syklet blant bilene, her også.

Jeg forsøkte ta en annen vei hjem, men til ingen nytte. Jeg skal ikke plage de som fortsatt henger med til nå med alle detaljene her. Bymiljøetaten er velkommen til å ta kontakt hvis de ønsker ytterligere informasjon.

Hvordan skal det gå denne gangen?

Kjære Bymiljøetat, jeg håper dere kan betrakte dette åpne leserinnlegget som et minst tosifra antall bymeldinger. Vi har fortsatt en lang vinter foran oss, og blir det ikke ryddet opp nå, så vil det bare bli verre og verre for Oslos myke trafikanter enten de går eller sykler, eller forsøker å ta seg fram med rullestol.

Og til det nyvalgte borgerlige byrådet:

Dere har sagt at dere ikke vil endre de rødgrønnes satsing på sykkelveiene, og dere har heller ikke gått til valg på at det skal bli vanskeligere for fotgjengere og for funksjonshemmede å ta seg fram i byen.

Vel, da får dere sørge for at kommunens underliggende etater rydder opp i kaoset. For hvordan skal dette gå denne gangen, etter onsdagens snøfall?

Jeg tilgir dere for at det ikke var rydda torsdag morgen, men jeg håper dere får rydda opp nå.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Dagens jobbreise kommer jeg aldri til å glemme

Les også

Hva har Jonas Gahr Støre og Ruter til felles? I snøkaoset manglet begge fingerspitzgefühl