Skolebyråd Sunniva Eidsvoll Holm (SV) skriver at vi trenger ny inntaksmodell til videregående skole. Det er Rødt enig i, men byrådets forslag vil ikke alene bidra til å motvirke konkurranseskolen som forsterker de enorme forskjellene i Oslo. Mange ungdommer faller utenfor, og sliter psykisk takket være høyreskolen.

Hovedproblemet med dagens høyreskole er ikke at konkurransen om å komme inn på de mest oversøkte sentrumsskolene skaper stress og press for ungdomsskoleelevene, selv om dette også er et problem i seg selv. Det store problemet er at inntaksordning og finansieringsordning over tid har skapt en situasjon hvor noen skoler har altfor få søkere, og som en følge av dette har mange skoler måtte spare og kutte i årevis.

Konsekvensen er at vi har fått videregående skoler med dyktige lærere, gode fagtilbud og praktisk beliggenhet som altfor få elever ønsker å gå på. Dette er en trend som må snus. Målet må være at alle Oslos videregående skoler skal være attraktive førstevalg for mange elever og gode andrevalg for de aller fleste.

Alle tiendeklassinger ønsker ikke det samme, og takk og lov for det. Noen vil gå på skole i nærmiljøet, noen vil bytte miljø, noen vil ha utdanningsprogram som bare finnes på noen få skoler, noen er opptatt av hvor vennene går, noen er ute etter et revymiljø, noen vil vite at verktøy, lokaler og utstyr er i topp stand, noen vet akkurat hva de vil og mange vil finne det ut underveis.

Alle disse tiendeklassingene skal komme inn på skoler med et godt elevmiljø, spennende programfag, godt utstyrte verksteder og lærere som har tid til å følge dem opp. Dette er ikke situasjonen i dag. På mange skoler sitter det 31, 32, 33 og 34 elever i hvert klasserom, på andre skoler kuttes det i fagtilbudet fordi elevtallet gjør at det er knapt med penger.

Så hva vil Rødt gjøre med skolen? Vi kan støtte en ny og rettferdig inntaksordning, fordi det er et skritt i riktig retning, men det er uaktuelt å støtte dette som eneste tiltak.

Vi mener det må på plass en finansieringsordning som sikrer økonomien på alle videregående skoler uavhengig av elevtall. Det var en stor forbedring å innføre at 60 % av tilskuddet ble fordelt etter antall klasser, men elevtallet betyr fortsatt at noen skoler blir sittende igjen med for lite.

Rødt mener at det må bli slutt på at det tas inn mer enn 30 elever i klassene. Dette gir lærerne en umulig arbeidsmengde og det gjør at mange elever ikke får skikkelig oppfølging. For ikke å snakke om at klasserommene ikke er dimensjonert for dette.

Vi mener at videregående skoler som har for få søkere må få midler til å innføre særskilte tiltak for å snu trender. Dette kan for eksempel være å ha lavere elevtall i klassene på noen studieprogram, det kan være styrking av elevaktiviteter som ligger utenom undervisning eller ekstra faglige utviklingstilbud til lærerne.

Dette vil koste penger, men vi betaler allerede en stor kostnad ved å ha en skole som er en forskjellsmaskin. Kostnader som strekker seg langt utover skolebudsjettene. En ny inntaksordning må gi alle elevene en mulighet til å konkurrere om de skoleplassene som i dag er de mest attraktive. Våre løsninger handler om å gjøre alle skoleplasser i hele byen attraktive.

Derfor må prestasjonsjaget bort, og konkurranseskolen må endres. Kjære Ap, MDG og SV, vi er klare for å sammen gjøre dagens skole bedre for alle ungdommer i Oslo – så fort som mulig.