Eli Johanne Gjerlaug Enger og Peer Ola Hofmo fra Norsvin SA er kritiske til Oslo kommunes beslutning om å bytte ut kjøtt med fisk. De mener at det ikke vil gi lavere klimautslipp, snarere tvert om.

Vi skal ikke mene noe om hvor mye kjøtt folk bør spise, men vil påpeke det som fremstår som underlig tallbruk om klimautslipp fra fisk.

Les også

Byrådet vil bytte ut svinekjøtt med fisk. Hva er klimaeffekten?

For det første er fisk så uendelig mye mer enn laks, og selv om oppdrettsfisk er både klimavennlig og sunt, har villfanget fisk enda lavere klimaavtrykk enn fisk fra havbruk. Det betyr igjen, selvsagt også lavere enn kjøtt i alle sine former. De to nevner absolutt ikke dette i sitt innlegg.

For det andre er det underlig at kronikken refererer til utdaterte tall for klimautslipp fra laks for å begrunne sitt syn. Det vises til SINTEF-rapport fra 2017, og en påstand om at laksen har et klimaavtrykk på 7 kg CO2e levert i butikk.

Den ferskeste SINTEF-rapporten fra 2022 viser at laksens klimaavtrykk pr kg levert i butikk i Oslo, har et klimaavtrykk på 4,8 kg CO2e. Tallet for Paris er 5 kg CO2e, og Berlin 5,1.

Epler og pærer sammenlignes

En vesentlig ting i statistikk, er å sammenligne med sammenlignbare størrelser. I SINTEFs tall for laks, ligger det en livssyklusberegning, hvor ikke bare utslippene til innsatsfaktorene er regnet med, men også såkalt Land Use Change (LUC). Det gir et påslag for utslipp fra konvertering av landareal til jordbruk (f.eks.) avskoging.

Det er ikke mulig å se at Gjerlaug Enger og Hofmo har tilsvarende tall for svin å sammenligne med. Her er det epler og pærer som sammenlignes. I omtrent alt som finnes av norske og internasjonale, forskningsbaserte sammenligninger av klimagassutslipp fra ulike produksjoner av animalske proteiner, kommer akvakultur, herunder produksjon av laks og ørret, bedre ut enn svin. I tillegg er det den klart mest arealeffektive produksjonen, den bruker vesentlig mindre ferskvann enn andre.

Norsk havbruksnæring er absolutt verdensledende i sin bransje på effektivitet, teknologiutvikling og bærekraft.

Vi er helt enige med Gjerlaug Enger og Hofmo i at når man skal beregne klimagassutslipp må man ta utgangspunkt i de reelle utslippene og inkludere produksjonssted. Gjør de det, vil også de lande på at fisk er et godt valg om man vil spise sunt og klimavennlig.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Kjøtt, ideologi, og skylapper

Les også

Min generasjon kvinner bryter kulturelle tradisjoner. Det er jeg glad for

Les også

Avisa Oslo «avslører»: Her er Rødts «hemmelige» partiprogram

Les også

Slalåmkjøring for å unngå store sår i asfalten