Hytta til min far er bygget i 1959 av min bestefar. Den ligger på Nysetfjellet i Ål kommune. Helt korrekt; gamle Nyset.

Bestefar dro materialene åtte kilometer inn på fjellet med ski på bena, og de tyngste materialene med hest. Det tok tid å bygge hytta og han bygget ikke bare en, han satte opp to hytter 900 moh. Tenk dere å dra tung tømmer på ski oppover fjellet. Jeg vet ikke om noen i dag hadde gjennomført det.

Skal vi leve slik de grønne tenker, skal vi jo nettopp tilbake til dette. Vi skal gå, sykle og ja kanskje til og med bruke hest?

Eller promper den for mye kanskje, jeg er litt usikker der.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Gjenbruk er lurt

Det var gjenbruk som gjaldt den gang. Bestefar arbeidet for NSB og en av dørene på et av soverommene er en dør fra et av togene. Den eldste delen av hytta er tømmer og da pappa kom til verden ble hytta bygget på, og vi ser tydelig forskjell på materialene.

I den eldste delen har veggene blitt behandlet med en type lakk og den holder enda - over 60 år senere! Eneste ulempen er at veggene er seige og genseren sitter fast om man lener seg inntil, selv den dag i dag.

Alt bestikk er det samme som min bestefar tok med oppover, og han laget peispusten, tresleiver, gardinbrett og sengene. Så her i påsken lever vi slik han gjordet i 1959. Dynene er supertunge men varme, og ullteppene har ikke et eneste hull selv etter 60 år.

Det er ikke lagt inn vann så vi har med vann eller smelter sne slik at vi har til vasking og annet. Strøm er heller ikke lagt inn, så her er det satt opp solcellepanel de senere årene. Bestefar han hadde kun stearinlys og vedfyring.

Vedfyringen er vel det eneste som ikke er «miljøvennlig» med hytta. Det kommer vi ikke unna når det er kaldt ute. Da må vi fyre. Dette er vel eneste minuset med hytta, ellers lever vi slik de grønne ønsker at vi skal leve?

Så uten bil og uten strøm kunne jeg kanskje bodd på hytta med kun sau gående? Eller nei, kjøtt skal vi jo heller ikke spise. Da kunne jeg levd av bær og fisk. Det hadde jo fungert en stund, men blitt veldig ensformig

Uansett har vi noe å lære av våre forfedre. Ikke en eneste ting ble kastet. Alt er som i 1959 - like holdbart og brukelig i dag. Det kan vi ikke si om produkter som blir produsert i dag. De blir laget litt dårlige slik at vi må bytte de ut innen fem, ti år. Helt håpløst.

Så ja, vi kan fint lære å ikke kaste så mye og vi trenger ikke en ny jakke hver eneste sesong for å se kule ut på fjellet. Vi kan gjenbruke mye, og vi kan lære våre barn at gjenbruk er kult.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Ære eller ikke ære, det er ikke spørsmålet

Les også

Herre min skaper, vi er jo blakke som kjærkerotter

Les også

Oslo, jeg gir deg ti av ti!

Les også

Byfiendtlig sprøyt fra Borten Moe