– Vi verner Østmarka både for å bevare naturen i seg selv og for å sikre at befolkningen i framtiden har tilgang til mer intakt natur for rekreasjon, friluftsliv og fysisk aktivitet. Vernet bidrar også til å nå det nye globale målet om 30 prosent bevaring. Dette vernet er bra for naturen, bra for folk og bra for folkehelsen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding.

Dermed oppretter man for første gang en bynær nasjonalpark. Østmarka nasjonalpark er vernet etter naturmangfoldloven og dekker 54 kvadratkilometer i kommunene Oslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk.

Skog og vann

Blant annet innlemmer man det eksisterende Østmarka naturreservat og deler av Spinneren friluftslivsområde. I tillegg oppretter man et friluftslivsområde vest og nord for nasjonalparken, som dekker drøyt 17 kvadratkilometer. Dette innlemmer resten av Spinneren friluftslivsområde og hele Hauktjern friluftslivsområde.

Området omfatter ikke hele Østmarka. Områdene som er nærmest bebyggelse, er stort sett ikke del av nasjonalparken eller friluftsområdet. Verneområdene består i hovedsak av skog med variert topografi og innslag av myrer, sjøer og vannsystemer. Det er også mange kulturminner i området og større innslag av gammelskog enn i Oslomarka for øvrig.

Gammelskog eller naturskog er i norsk sammenheng gjerne minst 160 år gammel og har få spor etter hogst, ifølge Institutt for biovitenskap ved UIO.

Miljøbyråd Marit Vea (V) sier til Avisa Oslo at nyheten om verningen av Østmarka er «helt fantastisk»:

– Nasjonalpark i Østmarka er en gave til Oslo, det er en gave til naturen, og det er en gave til de som kommer etter oss. Nå legger vi en beskyttende vinge rundt skogen vår, og sikrer dermed dette natur- og friluftsområdet for fremtidige generasjoner. Østmarka vil bli en helt unik og bynær nasjonalpark, som du til og med kan besøke med t-banen, sie rhun.

Følger anbefaling

Statsforvalteren i Oslo og Viken Miljødirektoratet anbefalte å opprette en slik nasjonalpark, og Klima- og miljødepartementet følger dermed opp dette.

– Det har vært et stort engasjement for vern i Østmarka, både for og imot vern, avgrensing og vernebestemmelser. De fleste som uttalte seg i høringen, ønsker en stor nasjonalpark. Regjeringen har lyttet til disse innspillene og verner nå en stor nasjonalpark i tråd med Statsforvalterens tilråding, sier Bjelland Eriksen.

Samtidig legger man vekt på brukerinteressene i Østmarka. Det betyr at det er noen flere muligheter for aktivitet og tiltak enn i de fleste nasjonalparker. Blant annet blir det lov å ha organisert trening, kjøre opp skiløyper og sykle med elsykkel på området.

Imøtekommer ønsker

Private hytter kan også rydde mer skog enn ellers, og man kan etablere nye bålplasser og utsiktspunkter etter å ha søkt om det.

Regjeringen har også valgt å imøtekomme flere andre ønsker fra hytteeiere, idrettsorganisasjoner og andre aktører. Dette åpner blant annet for organisert ferdsel i Østmarka uten søknad og at hytteeiere kan hogge ved utenfor egen tomt.

Vernet gjør imidlertid at man begrenser skogbruk og andre store infrastrukturtiltak i området. Klima- og miljødepartementet legger også vekt på at vernet bidrar til å nå mål i handlingsplanen for naturmangfold.