«Det skal holdes en markering for å vise vår motstand til demonisering av russisk kultur av ikke-nøytrale holdninger i mediene. Vi ønsker å belyse at mediene gir ensidig dekning av konflikten mellom Russland og Ukraina», står det om arrangementet på initiativtakernes Instagram-konto @alternative.story.

Avisa Oslo er på Eidsvolls plass for å dekke markeringen. På stedet er også en russisk gruppe med motdemonstranter, og politiet har bedt gruppene splitte seg.

Avisa Oslos reporter forteller at det er rundt 30–40 demonstranter og like mange motdemonstranter på stedet, men at folk kontinuerlig strømmer til plassen.

En talsperson fra «Alternative Story» forteller at de er her for å støtte russisktalende i Norge.

– Vi blir utsatt for hat, mobbing, og diskriminering på bakgrunn av vår etnisitet, og vi ønsker å forebygge dette, sier initiativtaker Angelina Kivioja (21) til Avisa Oslo.


Hun påpeker at «mobbingen» ikke er like ille i Norge som i andre land.

– Men vi ønsker å forebygge dette.

Kivioja påpeker at det er en fredelig demonstrasjon, og at det i Norge er ytringsfrihet.

– Forstår du at andre reagerer på demonstrasjonen?

– Det er ikke en politisk baktanke her. Og vi har ikke et mål om å provosere, eller snakke om krigen. Poenget er å vise støtte til russisktalende som utsettes for mobbing.

– Hvordan mener dere at medienes dekning av krigen er feil?

– Jeg føler at mediene viser bare en side av saken. Sannheten ligger alltid i midten. Jeg mener ikke at verken Russland eller Ukraina har rett, men at sannheten ligger et sted imellom. Mediene burde bli flinkere til å opplyse fra begges synspunkter.

«Hvorfor skal man være flaue over sin egen etnisitet? Hvorfor skal man stå ansvarlig for de handlingene du ikke har noe med å gjøre? Hvorfor skal man skjule sin bakgrunn for andre? Jeg ser andre minoriteter samler seg og tar vare på sin kultur, mens russere splitter seg. Jeg blir lei meg», sier Kivioja i sin tale.

Motdemonstranter

Russiske Maria Strensrud (36) er leder av foreningen Smårådina. Foreningen er for russere som bor i Norge.

Hun er på plass for å vise motstand til den russiske demonstrasjonen.


– Det er ikke riktig tidspunkt å gjøre dette på. Det tåkelegger alt, og blåses ut av proposisjoner. Det er viktig å prate om krigen og ikke russofobi, det er respektløst.

Med seg har hun flere russere som er medlem av foreningen.

– Vi er imot krigen. Det som pågår er en katastrofe. Vi kan ikke tie når dette foregår i Oslo. Vi vil fortelle sannheten, forteller hun til Avisa Oslo.


Skammer seg

Russiske Igor Nilsen (36) fikk opp innlegget til Instagram-kontoen.

– Det var via en reklame på Instagram. Det betyr at kontoen har betalt penger for å fremme innlegget, påpeker han.

Igor har bodd i Norge i 22 år, og bor nå i Oslo med kona og deres to barn. Han har russisk statsborgerskap, og stor tilknytning til Ukraina.

Han skammer seg over at en slik demonstrasjon skal finne sted.

– Da krigen først startet var jeg sikker på at de aller færreste støtter den, men det viser seg å være mange flere enn jeg trodde. Jeg ble helt sjokkert. En ting er at så mange i Russland støtter krigen, det kan man på en måte forstå, de vet ikke bedre. Men at russere i Norge prøver å bytte fokus til russofobi og mobbing av russere? Det skuffer meg, sier han til Avisa Oslo.

– Dette handler ikke om mobbing, men om politikk, sier en rystet Nilsen til Avisa Oslo.

– Det finnes ingen gråsone i dag, alt Putin gjør er bare galt. Ingenting kan forsvare det. Ingenting!