– Vi må endre norsk energipolitikk så ikke folk og næringsliv blir flådd av skyhøye strømpriser. Verken Ap- eller Høyre-toppene skjønner bæret. De tror at prisene vil gå ned bare de legger hvert eneste verna vassdrag i rør, eller peprer hvert nes og hver holme med vindturbiner, sier Bjørnar Moxnes til Avisa Oslo.

Han skal holde appell på Eidsvolls plass foran Stortinget torsdag, på en demonstrasjon mot høye strømprisene. Godt over tusen personer har meldt at de kommer. Moxnes har ingenting til overs for regjeringas håndtering av strømkrisa.

Det som er situasjonen er at arvesølvet vårt, vannkrafta, nå er prisgitt en børsbasert frihandel med kraft. Det er problemet. Norsk vannkraft selges til norske kunder til europeiske priser, sier han.

Denne vinteren har strømprisene skutt i været og prisen når stadig nye rekordhøyder. Flere er fortvilt over strømregninger de har vanskelig for å betale. Moxnes har ett hovedkrav til regjeringen:

  • Sette en makspris på norsk strøm til alle kunder i Norge. Rødt ønsker at denne prisen skal være satt til 35 øre pr kWt.

– Hvorfor 35 øre?

– Det som har vært gjennomsnittlig strømpris fra 2010-2020 er 31 øre. Produksjonskostnaden er på litt over 11 øre per kWt. Dermed sikrer det inntjening, men ikke overpris, sier Moxnes.

Milliardoverskudd til Oslo kommune

Det er ikke bare staten som håver inn på økte strømpriser. Oslo kommune har eierskap i flere strømselskap, og beregnet allerede i august at de kom til å få inn 1,6 milliarder ekstra.

Disse pengene kommer fra et samlet utbytte fra energiselskapene Hafslund E-CO AS og Fortum Oslo Varme AS, opplyser byrådsavdelingen for næring og eierskap.

Det antas at kommunen vil få inn enda mer enn budsjettert, men næringsbyråd Victoria Evensen kan ikke si hvor mye.

– Vi er trygge på et godt resultat og at vi får inn mer enn de budsjetterte 1,6 milliardene. Hvor mye mer, kan vi ikke si før i slutten av februar. Da legger Hafslund E-CO og Fortum Oslo Varme frem sine årsresultater, sier Evensen i en kommentar til Avisa Oslo.

Bjørnar Moxnes og Rødt mener disse pengene burde gå tilbake til innbyggerne.

– I Oslo har Rødt foreslått å bruke de pengene på innbyggerne, det som er kommet inn. Det ble kontant avvist, men Rødt Oslo har ikke gitt opp den kampen. De ønsker å omfordele disse enorme ekstrainntektene på innbyggerne, sier Moxnes.

Han peker på at mange kommuner ikke har inntjening på strømmen, og at Oslo kommune ikke får løst dette.

– Det ansvaret ligger på regjeringa. Nå har vi en situasjon hvor vi øker klasseskillene mellom folk, sier han.

Hvor mange tror du kommer til å komme på demonstrasjonen i dag?

– Jeg tror det blir mange folk. Og jeg veit at krav om makspris har enorm støtte.

I dag skal jeg møte opp

Torsdag forteller Avisa Oslo om Ann Canvert (57), som fikk hun en fysisk reaksjon da hun åpnet sin siste strømregning.

Canvert mener at strømkrisa er med på å skape et nytt klasseskille:

– Jeg har aldri gått i en eneste demonstrasjon, men i dag skal jeg møte opp, sier hun til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: