Det gamle Økernsenteret fra 1969 inneholdt på det meste over 30 butikker, NAV-kontor og Bydelsadministrasjonen til Bjerke. Men det er lenge siden – nå har bygget samlet støv i lang tid.

Tirsdag kveld, derimot, skjedde det noe. I verket «TILLIT» har kunstner Lars Ø. Ramberg sett det som sin oppgave som kunstner å bygge nettopp tillit på Økern.

Lysinstallasjonen er en del av prosjektet «Kunst i offentlig rom og byutvikling i Hovinbyen» i regi av Oslo kommune. Ramberg har tatt turen fra Berlin hvor han har bodd og jobbet i 25 år, og flyttet nærmest inn på Økernsenteret i 2021 da han startet på kunstprosjektet for seksten måneder siden.

– Dette er første gang at man har invitert kunstnere før noe blir bygget. Vanligvis blir vi hentet inn for å dekorere etterpå. Dette er rett og slett første gang i norsk historie at kunstnere har fått mandat til å være kreative, intelligente ressurser. Det var veldig flott å få den tilliten.

– Et sosialt fyrtårn

Kunstneren, som selv er oppvokst ved Bjerke travbane, mener det er lav tillit på Økern til at det faktisk kan bli en hyggelig bydel.

– Det har vært mange planer her som har blitt skrinlagt. Men nå har vi fått lov til å være med på en slags ny måte å tenkte byutvikling på.

Han utdyper:

– Det er et slags sosialt fyrtårn. Tillit er nesten limet mellom oss mennesker. Hvis man skal skape nye virkeligheter, eller en ny bydel, må vi begynne med å bygge tillit.


Han sammenligner Økern med Berlin da han flyttet dit for 25 år siden.

– Litt stygt, fraflyttet og litt rått. Men det å kunne ta over ting som ingen har tro på, og bygge tillit innenfra ... Det er det som har skjedd i New York, Berlin og London. Økern er en gammel bydel basert på industri. Jeg tenker vi skal beholde litt av den gamle bydelsidentiteten med industri, men bytte ut den tekniske industrien til kulturindustri, så får du en bydel som Oslo aldri har sett maken til. Jeg har ikke makten til å gjøre det, men jeg har en visjon. Så får vi se hvordan det går.

– Vakkert

Kristine (38) er en av dem som har tatt turen for å se lysene bli tent.

– Dette er som å være på julegrantenning, bare at det er i januar! Det er så vakkert, sier hun til Avisa Oslo.


– Det var ganske mange lovord om hva Økern skal bli. Hva tenker du om det?

– Jeg syns det er veldig kult. Jeg har bodd på Kampen i mange år, men flyttet ut av byen i fjor. Men jeg har gått og ventet på hva som skal skje på Økern i mange år. Det forplikter også, når de sier det. Et hjem handler om å føle tilhørighet, og det handler mye om tillit. Så dette er et enormt kult startskudd.

Inne i det fraflytta kjøpesenteret foregår det også kunstutfoldelse i disse dager. 9. mars har teateroppsetningen av Ingvar Ambjørnsens «Døden på Oslo S» premiere.

Regissør Simen Formo Hay (29) har tidligere uttalt til Avisa Oslo at det blir «punka og rocka stemning og mye kaos»

– Når man først skal sette opp denne forestillingen, ville det vært teit av oss å være i vår egen høyborgerlige boble, sa Hay.

LES OGSÅ:

Les også

Erling (54) var sikker på at han skulle dø. – I dag tenker jeg at det er ganske utrolig at jeg sitter her

Les også

Over tusen fugler har forsvunnet fra denne plassen. Dette er historien bak

Les også

Stine (48) ble slått ned på åpen gate på Tøyen: – Jeg er merket for livet