En enstemmig kulturkomité i Oslo har sagt nei til å fjerne et veggmaleri av den kurdiskfødte kunstneren Gelawesh Waledkani. Nå har ambassaden i Oslo henvendt seg direkte til bystyrets politikere og bedt dem stemme for å fjerne veggmaleriet i Rosenkrantz' gate. Det meldte Vårt Oslo og Aftenposten fredag ettermiddag.

– Rett og slett komisk

Avisa Oslo har tidligere omtalt maleriet som har skapt debatt i flere miljøer den siste tiden:

Maleriet viser en gruppe kvinner under sitatet «Et samfunn kan aldri være fritt uten at kvinner er frie». Sitatets opphavsmann er den terrordømte lederen for Kurdistans arbeiderparti (PKK) Abdullah Öcalan.

Til Avisa Oslo forteller bystyremedlem Andreas Halse (Ap) at han denne uken fikk et tre sider langt brev på e-post fra den tyrkiske ambassaden i Oslo.

– Der la de ut om sitt syn på Öcalan og konflikten med kurderne, men også hvor ufyselig det er at dette kunstverket får prege byen på noe som helst vis, forteller han.

Han legger til at han ble lattermild da han mottok mailen, men at dette også er noe som er tynget av alvor.

– Det er rett og slett komisk at et stort land som Tyrkia bruker offentlige ressurser på å prøve å påvirke ett enkelt maleri i Oslo. Det er en trist refleksjon av hvor store problemer man har med det som burde være en helt vanlig politisk debatt.

Drapstruet

Saken har vært behandlet i Kultur- og utdanningsutvalget, noe som har ført til at utvalgets leder, Eivor Evenrud (Rødt), har fått drapstrusler. Bystyret skal behandle saken 17. februar. Da vil trolig brevet der Tyrkias ambassadør ber politikerne om å stemme for å få verket fjernet, for å redde forholdet mellom Tyrkia og Norge fra «unødvendig skade», bli tatt opp.

Halse forteller at han aldri, i sine mer enn 13 år som representant, har opplevd å få en ligndende henvendelse fra et land eller en ambassade.

– Det kan jeg ikke huske å ha opplevd.

– Hvordan tror du behandlingen blir?

– Jeg er sikker på at behandlingen kommer til å gå helt fint. Det er et samstemt bystyre som skal behandle denne saken, og jeg må få gi ros og anerkjennelse til Eivor Evenrud. Hun har håndtert denne saken tydelig og riktig, og nå må vi vise at det er flere som er enig med henne, sier Halse.

Vil ikke fjerne verket

Også det tyrkiske utenriksdepartementet har reagert på at kommunen tillater bruk av sitatet, som myndighetene ser på som skjult propaganda for terrorisme.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal (SV) har tidligere uttalt til Avisa Oslo at han ikke kommer til å oppfordre bystyret om å fjerne bildet.

– Min vurdering er at ytringsfriheten står sterkt og dette her bryter ikke med ytringsfrihetens prinsipper. Det er ikke noe hatretorikk eller noe sånt. Så lenge vi ikke bryter loven, er kunsten fri, sier han.

Det konkrete verket er i utgangspunktet planlagt å henge ut sommeren 2021.