Fredag møtte Øksendal, sammen med Cathrine Trulsvik, leder i BirthRights Norge, og flere nybakte og fremtidige mødre leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen (H), og andre representanter fra komiteen på Løvebakken.

Målet var å overrekke i overkant av 37.600 underskrifter for å bevare ABC-enheten i Oslo.

Ønsket tryggheten

I desember 2020 var Øksendal gravid i sjette måned med en liten jente, men hun mistet barnet. Opplevelsen gjorde at hun forbandt sykehus med et dårlig sted å være, så da hun ble gravid igjen ville hun føde ved ABC-klinikken.

– Der er det jordmødre som er helt fantastiske, og som har tid til deg. Det og den tette oppfølgingen underveis og etter svangerskapet var viktig for meg, sier hun.

Startet kampanje

Hun hadde fødeplass på ABC-klinikken i mars og i februar startet hun et opprop for å bevare klinikken. I løpet av 12 timer hadde hun samlet inn 20.000 underskrifter. 6. juni hadde hele 37.635 mennesker signert oppropet.

– Hvorfor er ABC så viktig?

– Vi er mange som trenger ro og ønsker å være i fred når vi skal føde. Og andre trenger oppfølging i etterkant. Selv ble jeg sendt til Ullevål på grunn av for mye fostervann, men etter selve fødselen fikk jeg komme tilbake til ABC. Det var det en trygghet i, sier hun mens hun vugger på vognen med lille Nero.

En felles frykt blant de som møtte opp fredag var at et tilbud som ABC vil være forbeholdt de som kan betale for det i fremtiden.

– Jeg vil at også min datter skal få velge en naturlig fødsel når den tid kommer. Sammen har vi nå fått ballen til å rulle, så får vi håpe at politikerne snur, sier Øksendal.

– Mektig

Tone Wilhelmsen Trøen (H) tok, sammen med blant andre Olaug Bollestad (KrF), imot underskriftene på vegne av helse- og omsorgskomiteen. Hun sa innspillet hva de oppmøtte kvinnene og de over 37.000 som hadde skrevet under oppropet var et viktig innspill og en viktig del av demokratiet.

– Det er viktig å si ifra hva man mener, og det er mektig å se dere her i dag, sa hun til kvinnene som hadde møtt opp med barn og barnevogner.

Foreslått nedlagt

ABC står for Alternative Birth Care, og er kjent landet over for sitt fokus på naturlige fødsler. Jordmødrene på enheten har spisskompetanse på nettopp fødsler med naturlig forløp. I februar kom nyheten om at det populære tilbudet etter planen fjernes når Ullevål sykehus legges ned.

Et samlet bystyre har bedt helseministeren snu om ABC-klinikken, og Marit Vea (V) mener 37.000 signaturer bør være et tydelig signal.

– Man har prøvd å få overrakt disse underskriftene til helseministeren i flere måneder, men hun har ikke villet møte opp. Det er en hån mot dem som har signert, sier hun.

Les også

«Tegnehanne» synes fortsatt det er vanskelig å snakke om førstegangsfødselen: – Det var så nedverdigende