For å hindre smittespredning har Oslo kommune bestemt at kjøpesentre og varehus skal holde stengt fram til 10. februar. Likevel var alle butikkene og restaurantene i Colosseum Senter på Majorstua åpne lørdag, bortsett fra Jernia og en frisør.

Oslo kommunes smittevernregler sier at enkeltstående butikker kan ha åpent, men kjøpesentre og varehus skal holde stengt. Det er gitt unntak for butikker i noen bransjer, selv om de holder til i et kjøpesenter. Dette er blant annet matbutikker, apotek, optikere og vinmonopolet.

Bokhandel og lekebutikk

I senteret på Majorstua var blant andre bokhandelen Norli, lekebutikken Ringo, billigbutikken Nille og interiør- og sengetøybutikken Princess åpne lørdag, samtidig som Jernia og en frisør holdt stengt.

Wenche Barth Eide og Asbjørn Eide var innom apoteket på senteret lørdag ettermiddag, og stusset over at så mange andre butikker holdt åpent.

– Når kjøpesentrene er pålagt å holde stengt, bør de følge det. Man bør følge forskriftene, sier de.

– Supervanskelig

Butikksjef Alex Krohg på Ringo sier det har vært en vanskelig avgjørelse å åpne butikken, men han mener Colosseum Senter ikke omfattes av Helsedirektoratet og FHIs definisjon av hva et kjøpesenter er.

Definisjonen er: «Kjøpesenter er en samling av flere selvstendige eller enkeltstående butikker i en bygning eller et bygningskompleks med felles senteradministrasjon. Senteret vil som regel ha felles inngang, og flere leietakere innen butikkhandel. Senteret vil typisk være av en slik størrelse og karakter at det har potensial til å tiltrekke seg trafikk fra omkringliggende kommuner.»

– Vi har ikke noen senteradministrasjon, og vi mener senteret heller ikke er av en slik størrelse og karakter at det har potensial til å tiltrekke seg trafikk fra omkringliggende kommuner, sier Krohg.

– Men jeg synes det er supervanskelig. Det er veldig stressende. Det er veldig vanskelig å vite om vi kan holde åpent eller ikke. Jeg vet ikke. Utifra definisjonen havner vi i en gråsone, sier han.

Daglig leder John Thomasgaard i bokhandlerkjeden Norli skriver følgende i en tekstmelding til Avisa Oslo som forklaring på hvorfor butikken holder åpent:

– Slik vi tolker definisjonene av «kjøpesenter» i denne sammenheng og forutsetningene for å stenge ned (enkelte bransjer på) «kjøpesenter» omfattes ikke Colosseum. I likhet med enkelte andre.

– Følger reglene

CEO Kjersti Hobøl i butikkjeden Nille mener det er innenfor regelverket å holde butikken åpen.

– Vi har hatt en dialog med mange, også Oslo kommune, om hvilke butikker i hvilke nærsentre som kan holde åpent, og har forholdt oss til de retningslinjene som er gitt. Vi gjør ikke dette for å ikke ta vår del av dugnaden. Vi har stengt over 80 butikker, og har ikke åpnet noe som vi ikke føler er rimelig og innenfor regelverket, sier hun.


Hun sier intensjonen bak stengningen av kjøpesentre var å stenge de store sentrene der mange kunder samler seg og folk reiser fra andre kommuner for å handle i. Det var også uklart hva som er definisjonen på et kjøpesenter.

– Da man bestemte at kjøpesentrene skulle stenge, tenkte man ikke på de bitte små nærsentrene, som Colosseum Senter. Dette er et senter som blir brukt av folk på Majorstua, sier hun.

Hun sier det er viktig å forholde seg til retningslinjene som gjelder, men samtidig se helheten i situasjonen og ta vare på arbeidsplasser.