Et kraftig grønt lys vil lyse opp himmelen når et fly skal kartlegge bunnen i Oslofjorden med laserskanning.

Det er sjøbunnen mellom Ekebergåsen, Bygdøy og Nesodden som skal kartlegges og resultatet skal bli et tredimensjonalt kart med detaljert havneinformasjon.

Kartlegger i minste detalj

Oslo havn er en av ni norske havner som samarbeider med å digitalisere havnene i et prosjekt finansiert av Kystverket. I Oslo-området tester man ut å bruke grønn laser, for å se hvordan kystnære områder kan bli kartlagt mer effektivt.

– Med denne laserskanningen leverer vi en svært viktig bit i puslespillet der Oslofjorden blir kartlagt i minste detalj. Vi kommer et stort skritt nærmere 100 prosent komplett digital terrengmodell som er felles over og under vann, sier kartverksjef Johnny Welle i Kartverket.

Vil revolusjonere havnen

Digitaliseringen av havnene gjør innseilinga sikrere, reduserer liggetiden og ventetiden for skipene ved kai, ifølge Welle.

– Båtene får sammenhengende data helt fra sjøbunnen og inn på kaianlegget. Med mer detaljert informasjon kan skipene bedre regne ut nøyaktig hvor mye last de kan ha og legge inn presise tryggingsmarginer, sier han.

Ifølge Oslo Havn, er denne digitaliseringen noe som vil «revolusjonere havnen» og endre hele måten man driver havna i Oslo på.