Når jeg hørte kombinasjonen av ordene Gamlebyen, verneverdig hus og rivning, ja da gikk alle alarmer. Det er ikke så mye gammelt igjen i Gamlebyen, så her må vi være forsiktig med å fjerne det som representerer bydelens historie.

Likevel har vi i Høyre valgt å følge Plan- og bygningsetaten og gå inn for å bygge 80 nye boliger i Konows gate 5–7 tross protester fra Gamlebyen beboerforening og Byantikvaren.

Striden er et lite industribygg fra 1906. På 1930-, 40 og 50-tallet ble det produsert små husholdningsapparater der. Men produksjonen er for lengst borte, huset brukes som lager og det er bygd inn av ikke spesielt vakre lagerbygg. Fasaden mot veien har ingen dører, fortauet er smalt.

Ideelt sett kan alle slitte og skeive bygninger settes i stand. Prislappen for denne bygning er estimert til 30 millioner kroner. Det er ikke et lønnsomst tiltak.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Langt mer unikt synes vi er å avdekke en ukjent industrihistorie som ligger bak bygget. For 300 år siden, på 1700-tallet ble det etablert et alunverk i Konows gate. Christian og Sophia Magdalenes Alunverk var en av de første større industrier i Christiania. I den bratte fjellveggen opp mot Ekeberg ble det hentet ut alun som ble brukt i garverier og til farging av tekstiler.

Denne historien er fascinerende og fortjener å hentes frem i lyset, bokstavelig talt. Det sørger det nye byggeprosjektet for. Mellom og under de nye husene bygges en stor portal som åpner opp inn mot en grønn lunge og skiferbruddet. Det skal synes fra veien og det skal være allment tilgjengelig med informasjonstavler som forteller historien. Bekostet og gjennomført av utbyggeren. Og her må vi utfordre utbygger Attivos til å finne sikringer av fjellsiden som er bedre og vakrere enn nabogårdens netting.

Mange har ment mye om de nye bygningene som skal bygges. Vi i Høyre ønsker å utfordre utbyggerne til å tenke nytt og stedstilpasset arkitektur. Byggene som Attivos skal oppføre har et moderne uttrykk, men vi synes likevel de har kvaliteter som skiller seg positivt ut. Bruk av farger i fasaden gir liv og i første etasje bygges noen spennende kombinasjoner av leilighet og kontor med inngang fra gaten. Jeg håper utbyggerne lykkes med å selge disse til noen som vil skape offentlig aktivitet med kontor eller små butikker.

Rødt-politiker Sofia Rana har uttalt i Avisa Oslo at det er snakk om et verneverdig bygg med masse potensial. Selv om hun er ambisiøs på vegne av selve bygget, så er det ikke særlig ambisiøst på vegne av tomta. Skulle man bygge rundt lagerbygningen, slik Rana tar til orde for, vil det dekke til hele alunskiferbruddet og offentligheten vil heller ikke ha tilgang på den. I dette tilfellet er man faktisk nødt til å velge – skiferbrudd og boliger, eller et lagerbygg hvis eneste særpreg er at det er gammelt.

Vårt svar er å løfte frem et unikt alunbrudd fra 1700-tallet.

Derfor river vi i Gamlebyen.

Men jeg håper det blir lenge til neste gang.