– Vi vil ikke ha militæret, vi vil ha frihet, vi vil ha demokrati, sier Hom Noi Nan til Avisa Oslo.

Nan var blant menneskene som demonstrerte mot militærkuppet i Myanmar (tidligere kjent som Burma) foran Stortinget i regi av Den norske Burmakomité lørdag.

1. februar ble folkevalgte politikere i Myanmar, deriblant regjeringssjef Aung San Suu Kyi og president Win Myint, arrestert av millitæret etter at de kuppet makten.

Etter nesten 50 år med millitært diktatur, ble Kyi og Myint valgt da landet avholdt sitt andre demokratiske valg i høst. Hæren sier årsaken til at de har tatt makten er valgfusk under valget.

Det har ikke skjedd uten protester.

– Vi har mistet mye

Et hundretalls mennesker var samlet i demonstrasjonen foran Stortinget, som var preget av både myanmarske og norske flagg, klappende grytelokk, skilt, og fotografier av de folkevalgte politikerne.

Ekteparet Razia Ibrahim og Myo Thein Lin hadde reist helt fra Lillehammer for å delta.

– Vi er her for å vise vår protest mot det militære kuppet som har skjedd i Burma. Det er veldig viktig for oss fordi vi har kjempet for demokrati i mange år, sier Ibrahim til Avisa Oslo.

Hun fortsetter:

– Her i Norge får vi alle menneskerettighetene: Vi kan leve fredelig og snakke fritt. Men å leve under hæren i Burma er som å leve i en lukket boks. I mørke. Som i Nord-Korea, fortsetter hun.

Ibrahim poengterer at Myanmar tidligere var et rikt land før den millitære maktovertagelsen for et halvt århundre siden. Nå har de blitt et av de fattigste landene i verden.

– Vi har mistet mye. Det er håpløst. Det er grusomt. Jeg er veldig bekymret for folk i Burma, sier hun.


Elevestuen vil ha sanksjoner

Stortingsrepresentant fra Oslo og leder i Myanmar-nettverket, Ola Elvestuen (V), var også til stede og holdt appell. Han har fulgt situasjonen lenge.

Elvestuens hovedbudskap er at det ikke holder å bare fordømme militærkuppet.

– Vi må også handle. Både ved å ikke akseptere det som har skjedd – det er gjennomført frie valg og de har en president. Og det er å ikke akseptere at det er så lett å sette det til side, sier han til Avisa Oslo.

I tillegg mener Elvestuen at Norge må følge etter andre land og gjennomføre sanksjoner.

– Vi må følge USA og sanksjonere mot generalene. De står også med hovedansvaret for overgrepene og massakrene mot Rohingya-befolkningen for noen år siden. Det må følges opp.

– Vi må ha sanksjoner mot de militærledede bedriftene som er en stor del av økonomien i Myanmar. Også må vi følge med på hvordan norske bedrifter som Telenor opptrer i Myanmar.

– Hvor sannsynlig er det at Norge kommer til å følge opp og gjøre disse tingene?

– USA har allerede sanksjoner mot generalene, Nederland har gjennomført noen mot militærledede bedrifter. Det er ingen grunn til at ikke Norge skal ta en slik lederrolle sammen med resten av Europa.

– Stå sammen med folket

I tillegg til appell fra Ola Elvestuen (V) og tidligere leder for Myanmar-nettverket i parlamentet, Egil Lothe og Camilla Buzzi, ble det avholdt appeller fra ulike etiske grupper, som karen (kayin), chin, kachin og mon og fra en av de burmesiske aktivistene.

Mot slutten ble det holdt ett minutt stillhet til ære for arresterte personer.

– Jeg tror håpet i Myanmar har reist seg og vil ikke så lett la seg kue igjen. La oss derfor stå sammen med folket i Myanmar og demokrati og menneskerettigheter og frihet, sa tidligere leder for Myanmar-nettverket i parlamentet, Egil Lothe i sin appell.