– Det er kanskje det som har stukket meg mest i brystet. Det de ikke snakker om, sier Oslo Røde Kors' daglige leder Elin Holmedal.

Organisasjonen hennes har hatt 21 479 samtaler med barn og unge under koronapandemien. De fører også statistikk over hovedtemaene for samtalene. Mange snakket om tristhet, selvskading, selvmordstanker, problemer hjemme og familierelasjoner, og omtrent dobbelt så mange samtaler hadde hovedtemaet angst i 2020 sammenlignet med året før.

Det få snakket i 2020 om var forelskelse. Temaet forsvant tvert imot store deler av året som var, ifølge Røde Kors-rapporten «Velferdssamfunnet satt på prøve – Humanitære konsekvenser i kjølvannet av covid-19-pandemien».

– Det sier så mye om hvordan livet er blitt satt på pause og hvor isolerte mange har vært det året her. I en periode av livet som er kjempeviktig, slår Holmedal fast.

Dagen da krisa slo inn

Avisa Oslo møter Elin Holmedal på Ullernåsen. Varme solstråler og knopper på trærne gir et slags løfte om vår – nøyaktig ett år etter at koronapandemien først skapte unntakstilstand i Norge.

Oslo Røde Kors' leder husker at husker at de satte krisestab to dager før, altså en organisasjonsstruktur der Røde Kors står klare til å bistå eksempelvis kommunen, politi og helsevesen i en ekstraordinær situasjon.

Denne gangen var det ikke noe behov for søk og redning. Erna Solbergs TV-overførte tale ble også starten på en kamp med nebb og klør for å holde viktige tilbud som fritidsklubber, leksehjelp og besøkstjeneste i gang.

– Kjernen av det vi driver med, er jo menneskemøter. Plutselig var selve faren i samfunnet nettopp det vi drev med, forklarer Holmedal.


Alvorlige konsekvenser

Viruset smitter fra person til person. Dermed er det farlig at folk møtes.

Samtidig er det også klare farer knyttet til det å isolere seg, og regjeringen nedsatte så sent som i forrige uke en ekspertgruppe, som skal se på pandemiens konsekvenser for folks psykiske helse.

Røde Kors sin rapport tyder på disse konsekvensene er alvorlige. Dette er noen av funnene:

  • Barn, unge og studenter er blitt vår «koronagenerasjon» og er svært hardt rammet av smitteverntiltakene som følge av pandemien. Spesielt barn og unge i sårbare situasjoner som allerede har det vanskelig hjemme, har vært utsatt.
  • Én studie viser at 1 av 6 barn har opplevd vold og overgrep i løpet av perioden skolen var stengt.
  • Ensomheten har økt betydelig, spesielt blant unge voksne.
  • Over halvparten av studenter sier de kjenner på ensomhet.
  • Pandemien forsterker utenforskap og forskjeller i samfunnet.
  • Arbeidsmarkedet har blitt vanskeligere for dem med lav utdanning, unge og innvandrerbefolkningen og for dem som var utenfor arbeidslivet allerede før covid-19-pandemien kom til Norge.

Kampen mot isolasjonen

Holmedal forklarer at hennes organisasjon under hele pandemien har forsøkt å motvirke disse alvorlige følgene.

– Det har vært utrolig fint å se de frivilliges kreativitet, engasjement og drivkraft for å få til noe, understreker Oslo Røde Kors' leder.

Hun forteller om hjemmebesøk til eldre, som ble skiftet ut med ringebesøk og samtaler fra balkongen. Et strengt smittevern-regime og lån av en gymsal fra kommunen gjorde at overnattingstilbudet for tilreisende hjemløse ikke har hatt en eneste nededag.

For ungdom har Oslo Røde Kors hatt aktiviteter som ski og skøyter ute og drevet oppsøkende aktivitet gatelangs. I periode hadde også Røde Kors en egen TV-kanal for å veie opp for stengte fritidsklubber.

Og da gjenåpningen av fritidsklubbene kom, førte bruk av Antibac, munnbind, pleksiglass og fastskrudde stoler til at Røde Kors igjen kunne gi ungdommen en møteplass med trygge rammer.

– Vi tenker at det er tryggere hos oss enn det som er alternativet, som at de sitter i en sofa hjemme hos hverandre eller møtes på et kjøpesenter, understreker Elin Holmedal.


Viktige væresteder

Allerede før pandemien var det mangel på steder å være for ungdom, slik Røde Kors selv ser det.

I Oslo har organisasjonen selv aktivitetshusene Fellesverket på Grorud, Mortensrud, Majorstua og i sentrum, og Holmedal er svært tydelig på viktigheten av å holde disse oppe. Det er trygge arenaer som tilbyr alt fra fritidsaktiviteter som shuffleboard, bordtennis, dans og opplæring i hip hop til leksehjelp og konfliktmekling.

Samtidig gir disse værestedene også trygge voksne i livet til mange ungdommer, som ikke har det ellers.

Dette kan være særlig viktig i perioder med nedstengte skoler. En Bufdir-rapport viste at én av seks ungdommer opplevde vold eller overgrep da skolene stengte ned i mars, ifølge NTB.

Klar bønn til kommunen

Det klare ønsket fra Røde Kors til politikerne er dermed som følger:

«Oslo kommune bør i perioder med strenge smitteverntiltak sikre gratis fritidsaktiviteter for barn, unge og sårbare grupper i levekårsutsatte områder av byen. Dette kan man få til blant annet ved å åpne lokaler som står tomme for fritidsaktiviteter og arrangementer med godt smittevern».

I Oslo Røde Kors er Elin Holmedal bekymret for at antallet brukere av fellesverkene har gått ned med en tredjedel under pandemien.

Hun frykter også at koronapandemien får langvarige virkninger.

– Jeg tror at vi kommer til å ta med oss det året her lenge. Det er ikke bare å få satt vaksiner og komme tilbake til normalen. Det kommer til å ta tid, og for oss kommer det til å ta tid å få tilbake kontakten med mange ungdommer. Vi vet at utenforskap og ensomhet rammer hardere de gruppene som allerede har ulike utfordringer fra før av, forklarer Elin Holmedal.

– Vi vet at vi er til stede for mange som ikke har stor plass hjemme, og som kanskje ikke har tilbud om andre fritidsaktiviteter.