Med ett bein over rekkverket, bøyer Harlem Alexander seg fremover. TV-profilen er utvilsomt myk.

– Jeg har drevet med turn. Det er derfor, forklarer han til Avisa Oslo.

Han er akkurat ferdig med dagens økt med Trappefolket i Holmenkollen. Det er navnet på treningsgruppen som løper opp trappene i Oslos nasjonalanlegg hver bidige mandag.

– Jeg er egentlig ikke så glad i å løpe. Jeg er ikke utholdende, og liker ikke å løpe langt. Jeg er mer eksplosiv, så denne typen trening passer for meg, forteller 34-åringen.

Les også

Hver mandag, uten unntak. Slik har «sekten» i Holmenkollen blitt et fenomen

Ser veldig skummelt ut

Harlem ble et kjent navn etter at han fant kjærligheten med kjendisstylist Jan Thomas i TV-programmet «Jan Thomas søker drømmeprinsen».

Paret elsker å trene, men foreløpig er det kun Harlem som har fått dilla på trappetrening. Det hele startet da han så en video på Instagram.

– Jeg så en video der en gjeng løp i tribunetrappa. Da sendte jeg melding, og spurte om jeg kunne være med og hva det kostet. Da fikk jeg svar om at det var for alle og at det var gratis. Så da dro jeg opp, og jeg har vært med siden.

– Mange synes det ser veldig skummelt ut, men det er veldig gøy. Det er ikke så tungt som det ser ut som, fortsetter han.

Avisa Oslo sender Kollentrappa direkte fra start til slutt. Følg løpet fra klokken 17.50 torsdag 1. juni.

Kjæresten er ikke like begeistret, men én gang, under pandemien, klarte han å overtale Jan Thomas til å bli med.

– Jeg tror han gjorde det mest for å tøffe seg. Men han liker best å pumpe og bli stor og sterk, sier han lattermildt.

Nå har Harlem ett mål for øye: Det er å løpe fortest mulig opp Holmenkollbakken 1. juni. Da går nemlig Kollentrappa, som arrangeres hvert år, av stabelen.

Det er et arrangement hvor deltakerne tar seg opp de 600 trappetrinnene fra bunnen til toppen av Holmenkollen. Man kan selv velge om man vil løpe på tid eller ikke.

– Jeg er ikke nervøs. Jeg har et veldig konkurranseinstinkt i meg, men dette gjør jeg ikke for andre, men meg selv, sier han.

Gjør usannsynlig vondt

En som definitivt har skumle hensikter, er Eivind Lia. I 2021 vant 42-åringen på utrolige 2.32. Det er løyperekord. Han kopierte seieren i fjor med en tid som bare var et halvt sekund fra 2021-rekorden.

Han forteller at han har planer om å stå på startstreken under årets utgave.

– Jeg håper jeg blir slått snart, så jeg slipper å føle på dette presset, sier han og ler godt.

Svaret på hva som gjør trappeløpet så spesielt for ham, er litt overraskende.

– Det gjør usannsynlig vondt.

– Og så får det pumpa til å gå i forkant. Du kan gå rundt og både glede og grue deg, forteller Lia.

Hans beste tips til nye løpere er spare på kreftene. Det er fort gjort å gå på veggen i metalltrappa.

– Ikke start for hardt. Det er ingen god idé. Porsjoner ut kreftene, så får du en fin reise, og en fantastisk utsikt på toppen.

Bitt av basillen

Kine Revheim vet også et og annet om trappeløp. I april vant hun Lillestrøms Høyeste Trappeløp, hvor deltakerne løper opp de 12 etasjene på Scandic-hotellet. Hun har trent med Trappefolket siden 2018, men deltar for første gang i Kollentrappa i år.

– Jeg er med i Trappefolket fordi det er så god stemning og et fint fellesskap. Det gir meg masse glede og, jeg blir alltid i bedre humør når jeg har vært her, sier Revheim.

Alexander Alemayhu (30) er inne i sitt fjerde år som trappeløper. Treningen i Holmenkollen har forandret livet hans.

– Jeg har gått ned 25 kilo, sier han til Avisa Oslo.

Tidligere viste vekten 120 kilo. Han ble anbefalt trappetrening av en kollega. Da kom han over treningsgruppen, som er blitt som en familie for ham.

– Da jeg var i trappa føltes det som om jeg ble frelst, og det er jo gjentakende, så jeg kommer tilbake hver uke, sier han og smiler stort.

Alemayhu har vært med hver eneste mandag siden han for første gang satte sine føtter i trappene.

– Det beste med trappeløpene er folkene som er her. Det er også veldig sosialt. Trappa er kjernen, men vi har masse annet som skjer rundt. Her kan du møte eliteutøvere fra hele Norge – og småbarnsmødre og eldre. En gang så jeg en dame med krykker løpe opp her. Alle kan være med!