I skrivende stund sitter byrådsleder Johansen (Ap) i «interne møter» og diskuterer den nye, alvorlige situasjonen i Oslo: Smitten er på full fart opp igjen, og det er det muterte viruset som regjerer.

Jeg er meget spent på hva de kommer med, og hvilket tempo de legger seg på.

Dette må slås ned.

Og det må skje fort.

«Til uken» er for tregt.

Og da er vi fort tilbake der vi var 12. mars for et knapt år siden. Med nedstengning av skoler og «de mest inngripende tiltak i Norge i fredstid».

Klokken 12 fredag hadde Johansen og helsebyråd Robert Steen (Ap) med Helsedirektoratet om den dramatiske utviklingen. Oslo registrerer nå de høyeste smittetallene på over tre måneder.

– Vi er bekymret for situasjonen og tror at vi må ha en justering av tiltakspakken, sa helsedirektør Bjørn Guldvog til Avisa Oslo før møtet.

De strenge tiltakene i Oslo har vart siden november, men det ble for kort tid siden innført lettelser. Blant annet åpnet byrådet for at ungdom til og med 19 år kunne delta i organisert idrett innendørs og utendørs.

Spørsmålet er hvor smarte disse lettelsene var. Jeg tror ikke de var smarte i det hele tatt.

For akkurat nå står virkelig ting og vipper.

Og vipper det feil vei, kommer Oslo i en svært vanskelig og uoversiktlig situasjon.

231 nye smittede siste døgn er nedslående lesning. Fortsetter dette tallet å stige, kan det bli en svært krevende og uoversiktlig situasjon.

Byrådet har en oppgave foran seg som ikke bare er vanskelig, men akkurat nå fremstår nesten umulig.

De uhyre strenge tiltakene vi har hatt her i byen er altså ikke nok.

Da må politikerne her i byen, i samråd med regjering og helsemyndighetene, se gjennom verktøykassa på nytt.

Påbud om masker på alle offentlige steder har vært nevnt. Jeg tror det må innføres.

Men raskt kan enda mer dramatiske tiltak bli lansert. Som full nedstengning av alle skoler. Et forbud mot å besøke hverandre i private hjem i en begrenset periode.

Det vil – dersom utviklingen ikke snur – komme opp spørsmål om en eller annen variant av portforbud. Noe så til de grader inngripende ønsker naturligvis ingen politiker å innføre, fordi det strider mot hele grunnsynet vi har i Norge, og det gir svært ubehagelige assosiasjoner til krigsårene.

Men det har vi sagt om mange av de andre tiltakene også. Jeg vet ikke om det er riktig, jeg er i alvorlig tvil, jeg vet ikke engang om det er hensiktsmessig, men fortsetter smitten å øke kraftig også i dagene som kommer, vet jeg at vi som samfunn må ta stilling også til dette, dessverre.

I et intervju med Avisa Oslo fredag poengterte helsebyråd Steen et annet vesentlig punkt:

Den nye smitten er nå relativt jevnt fordelt utover i byen. Dette kompliserer bildet. Det hadde vært lettere å sette inn målrettede tiltak mot de stedene der smittetrykket er størst. Nå er det en haug med mindre smitteklynger spredt overalt.

Det var en god nyhet for Raymond og Robert fredag, og den kom fra Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI anbefaler nå Regjeringen å godta en vaksinestrategi der Oslos andel av vaksinene blir større, fordi Oslo har det største smittetrykket.

Dette har Johansen og Steen bedt om lenge, men har talt for døve ører.

FHI har vært harde på å forsvare den nåværende strategien – jevn fordeling av vaksiner over hele landet – men har hele tiden vært åpne for å revidere den.

Som politisk redaktør i Avisa Oslo har jeg hatt stor sympati med dette kravet fra byrådet, som også fikk mye støtte andre steder i landet.

Men jeg har også merket meg at FHI, som vår øverste fagmyndighet, har sagt at de mente dagens strategi var best for alle i det lange løp. Men jeg har ikke støttet kravet her i avisen, da jeg ikke har kompetanse til å overprøve FHIs vurderinger.

Nå overprøver FHI altså seg selv, og gjør en helomvending, og da må jeg si jeg begynner å lure på dette:

Hvorfor i all verdens land og rike måtte vi helt til slutten av februar før man tok skjea i en annen hånd?

Burde ikke dette vært gjort lenge før?

Dette bør også Regjeringen gjøre rede for. Hvordan har deres rolle vært i dette? Jeg vet at Statsministerens kontor har vært meget opptatt av dette spørsmålet.

Har FHI, og Regjeringen og for den saks skyld Ap på Stortinget, vært redde for et distriktsopprør, slik flere politikere har mer enn antydet overfor meg?

Det er i tilfelle, for å si det forsiktig, ikke en akseptabel begrunnelse. På ingen måte.

9. februar sa Raymond Johansen følgende på en pressekonferanse:

– Jeg er oppriktig bekymret for at Oslo nå nærmer seg bristepunktet.

Uttalelsen var merkelig da, men er enda merkeligere sett i ettertid.

For rent logisk må det bety at det er stor fare for at Oslo brister når han nå kommer med strengere tiltak.

Og det kommer jo ikke Oslo til å gjøre.

Vi kommer til å klare dette, men du verden for en drittjobb det blir, det er bare å stålsette seg.