Av alle anmeldte voldtekter i Oslo er 40–50 prosent festrelaterte, viser tall fra 2012 til 2019.

Etterforskningsleder Ann Kristin Grosberghaugen forteller at det ofte er unge gjerningspersoner mellom 18 og 25 som er involvert i festvoldtekter.

– Det er mange som ikke vet hvor grensene går. Når det da kommer rus inne i bildet kan grensene bli enda mer uklare, sier hun.

Grenseoverskridelser er også et resultat av at konsekvens-tenkningen svekkes av rusen, tror politilederen.

Og nettopp konsekvensene kan bli store, både for fornærmet, men også for gjerningsperson:

I et debattinnlegg på Oslodebatten skriver en mann hva han har lært og forstått om definisjonen av voldtekt, samtykke og straffeutmåling.

Her får du tilgang til hele innlegget:Samfunnet hater voldtektsdømte. Nå er jeg en av dem (+)

Han skriver: «Jeg trodde voldtekt var noe som skjedde med vold eller neddoping: Klær revet av, tvang, og at kjønnsorganet ble brukt til en eller flere seksuelle handlinger mot en annen person, som ikke ønsker det samme. Nå vet jeg at voldtekt rett og slett er når seksuell omgang skjer uten den andres samtykke. Det trenger ikke å være med kjønnsorganet, det kan også være en finger.»

Ulike seksuallovbrudd

NB: Denne oversikten inkluderer ikke alle seksuallovbrudd.

§ 291: Voldtekt

Med fengsel inntil 10 år straffes den som

a. skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd,

b. har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, eller

c. ved vold eller truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen, eller til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv.

§ 292. Minstestraff for voldtekt til samleie mv.

Straffen er fengsel fra 3 inntil 15 år dersom voldtekten som nevnt i § 291 omfattet:

a. innføring av penis i skjede- eller endetarmsåpning,

b. innføring av penis i fornærmedes munn,

c. innføring av gjenstand i skjede- eller endetarmsåpning, eller

d. dersom lovbryteren har fremkalt en tilstand som nevnt i § 291 bokstav b for å oppnå seksuell omgang.

§ 293. Grov voldtekt

Grov voldtekt straffes med fengsel inntil 21 år. Det samme gjelder dersom den skyldige tidligere er straffet for handlinger som nevnt i §§ 291, 294 eller 299.

Ved avgjørelsen av om voldtekten er grov skal det særlig legges vekt på om

a. den er begått av flere i fellesskap,

b. den er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte, eller

c. den fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på kropp eller helse. Seksuelt overførbar sykdom regnes alltid som betydelig skade på kropp eller helse etter denne paragrafen.

§ 294. Grovt uaktsom voldtekt

Grovt uaktsom voldtekt straffes med fengsel inntil 6 år. Foreligger omstendigheter som nevnt i § 293, er straffen fengsel inntil 10 år.

§ 297. Seksuell handling uten samtykke

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som foretar seksuell handling med noen som ikke har samtykket i det.

§ 298. Seksuelt krenkende atferd offentlig eller uten samtykke

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd

a. på offentlig sted, eller

b. i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket i det.

Kilde: Hentet fra Straffelovens kapittel 26.

– Ingen tvil om at det er mørketall

Politilederen – som snakker generelt om voldtekt – forklarer at man kan bli dømt for voldtekt ved å utføre overgrep på flere måter, for eksempel via webkamera, med gjenstander, munn, finger eller hånd.

Hun er klar på én ting:

– Har man sovnet, eller om man for eksempel er for full til å vise motstand, så er det en voldtekt (om noen gjør seksuelle handlinger med vedkommende, red.anm.)

I 2021 kom det totalt 1.107 anmeldelser på seksuallovbrudd. Grosberghaugen sier at vi allerede nå kan se at årets tall blir lavere.

Hittil i år er det kommet inn 956 anmeldelser for seksuallovbrudd til Oslo politidistrikt. 316 av disse gjelder voldtektsforsøk eller voldtekt, sier politileder Ann Kristin Grosberghaugen.

– Det har gått litt ned i år, spesielt overgrep mot barn under 14 år.

Hun forklarer det med at det ikke har vært like mange anmeldelser for nettovergrep, som også kodes som voldtekt.

– I fjor og forfjor hadde vi store nettsaker, blant annet hadde én gjerningsperson utsatt femti barn for overgrep. Det gjør noe med statistikken.

Hvor mange overgrep som faktisk finner sted i Oslo er uansett høyst uklart: Langt fra alle tilfeller blir anmeldt til politiet.

– Det er ingen tvil om at det er mørketall. Vi kjenner til at langt flere kommer til overgrepsmottaket, men velger å ikke anmelde.

Derfor blir rundt 8 av 10 voldtektsanmeldelser henlagt

– Mellom 70 og 80 prosent av alle voldtektssakene blir henlagt, sier Grosberghaugen.

Det er flere grunner til at tallet er såpass høyt:

– Ofte er det ord mot ord, det er sjeldent vitner til hendelsen, og det er vanskelig å finne spor lenge etterpå.

Tall fra politiet viser at 24 prosent venter over ett år med å anmelde et overgrep. Da kan viktige biologiske og elektroniske spor ha gått tapt.

– Å sikre biologiske spor er veldig viktig, og kan ha avgjørende betydning for etterforskningen. Det er best innen det er gått 72 timer etter overgrepet.

Grosberghaugen oppfordrer derfor alle som er utsatt for et overgrep om å umiddelbart ta kontakt med lege eller overgrepsmottak.

– Der kan man også snakke med bistandsadvokat. Man trenger ikke å bestemme seg for å anmelde der og da, det kan man tenke på i etterkant av sporsikringen, påpeker hun.

Det er også viktig å ta kontakt med politiet – til tross for at statistikken viser at de fleste voldtektssaker ender med henleggelse.

– Det er veldig komplekst. Det handler ikke om at vi ikke tror på vedkommende, men i dagens lovverk kreves veldig sterke bevis for å kunne domfelle i voldtektssaker.

Grosberghaugen forklarer at det i mange festrelaterte voldtektssituasjoner handler om to personer som gjerne er blitt sett sammen tidligere på kvelden.

– Men under den seksuelle omgangen er det ofte bare de to som er til stede. Det gjør det krevende å bevise om det er skjedd noe straffbart eller ikke.

Etter at politiet mottar en anmeldelse, jobber de derfor med å finne ut av hva som skjedde i forkant av det angivelige overgrepet, og hva partene har sagt i etterkant – både til andre og til hverandre.

– Jobben vi gjør er veldig sammensatt. Det er gjennomgang av telefoner og datamaskiner, vitneavhør, biologiske spor ... Er det tidlig nok kan vi reise ut til åstedet for å ta beslag av sengetøy eller lignende.

– Man får 3–4 års fengselsstraff for voldtekt, men for de groveste overgrepene kan man bli dømt til fengsel i opptil 21 år, sier politilederen.

– Vi kan ikke gi opp

Hvis statistikken fram til 2019 fortsatt gjør seg gjeldende, har ca. 126 festrelaterte voldtekter blitt anmeldt i Oslo hittil i år. Det er basert på en utregning av 40 prosent av alle anmeldte voldtekter, som for Oslo politidistrikt er 316 så langt i 2022.

Hvordan får man forhindret disse overgrepene fra å skje?

Politiet er ærlig på at de ikke sitter med fasiten.

– Politiet har kjørt forebyggende kampanjer i flere år, men vi har sett at anmeldelser for festrelaterte voldtekter ikke har gått ned. Likevel mener vi at kampanjen kan ha avdekket større deler av mørketallene – at flere faktisk anmelder, sier Ann Kristin Grosberghaugen.

Selv om det er umulig å finne ut av hva som er mørketall og hva som er nedgang i faktiske overgrep, sier hun følgende:

– Vi kan ikke gi opp. Men vi har alle et felles ansvar å forebygge voldtekter.

Noe man alle kan gjøre, er å være oppmerksom overfor hverandre, sier hun:

– Sørg for at kameraten eller venninnen din ikke gjør noe som får store konsekvenser for seg selv eller andre. Bry deg.

HER KAN DU LESE INNLEGGET I SIN HELHET: