Nylig vedtok bystyret den nye høyhus-strategien for Oslo. Den åpner for å bygge opp til 70 meter på ti ulike steder i byen.

Det har vakt noen negative reaksjoner. Gitt noen av høyhusene som er bygget fra før er reaksjonene ikke helt uforståelige. Mange frykter nok med rette at vi skal få mange flere bygninger a la Postgirobygget rundt omkring i byen. Det siste vi trenger er flere tykke, klossete høyhus uten utsmykninger.

Vi trenger ikke enda mer arkitektonisk kaos og rot i byen. Heldigvis er det mulig å unngå.

For vagt

Om man faktisk leser den nå vedtatte høyhus-strategien er det faktisk grunn til å være forsiktig optimistisk. Det legges opp til at det skal stilles krav til materialvalg og arkitektonisk utforming. Høyhus skal stå på en base og ha en krone som markerer byggets tak. Det vektlegges også at høyhusene skal være slanke.

Det er positive ting å bygge videre på i strategien. Man kan få inntrykk av at det er et politisk ønske om at høyhus skal bygges i en stil som passer inn og harmonerer med klassiske Oslo-bygårder, men det er for vagt og man bør gå enda lenger. Dette må følges opp med mer konkrete krav til materialer, utsmykninger og farger, også for å gi mer effektive og forutsigbare prosesser.

Oslo FrP stemte for høyhusstrategien under votering i bystyret. Dette er i tråd med vårt program, der vi også klart sier at det må tilrettelegges for mer klassisk arkitektur. Høyhusstrageien betyr absolutt ikke at det er fritt frem for utbyggere å smelle opp klossete høyblokker, uten tanke på estetiske kvaliteter og stedstilpasning.

Les også

Alt dette er for lengst utryddet i dagens byutvikling

Modernismens tid er forbi

I Gøteborg, som undertegnede tidligere har vist til, har politikerne tatt mer styring over arkitektonisk utforming av nye byrom. Det bygges stadig mer klassisk. Det vil også gjelde høyhus. Der vil det nå bygges høyhus i klassisk stil. Folk har rett og slett fått nok av høyhus i glass og betong og politikerne har begynt å lytte – men foreløpig bare i utlandet.

Hvorfor må Norge alltid være så trege? Modernismens tid er forbi for lengst. Fremtiden er klassisk. Fremtidens arkitektur er nå mer av det som bygger videre på historien, og mer av det som faktisk sier noe om hvor i verden du er, i stedet for å bryte med historisk bebyggelse og reise bygg som like gjerne kunne stått i Jakarta som i Oslo.

Utbyggere i Oslo; nå bør dere kjenne deres besøkelsestid og ta litt mer ansvar for byutviklingen. Folk ønsker en ny kurs som bygger videre på det historiske, det klassiske, de gamle bygårdene våre – og mindre av det som står i kontrast til det.

Det ville vært flott om utbyggere kunne prioritere estetiske hensyn og harmonisering. Dette bør også reguleres politisk. Oslo bystyre, vi ser på dere her. Still krav om at det skal bygges i klassisk stil om det skal bygges høyhus. Gi byen vår litt sårt tiltrengt harmoni.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Må alt være firkantet og flatt?

Les også

Hvorfor ikke bare si hei, hvis noen sier hei til deg?

Les også

Oslofolk er rause. De orker ikke den negative nedsnakkingen

Les også

Flere minileiligheter i sentrum? Høyre må løfte blikket

Les også

«Vis hensyn, barn leker» Hvor?