Det kan virke som Vestkantbyrådet, med Høyres Eirik Lae Solberg i spissen, lider av de store hagers selvtillit. De var i hvert fall alt annet enn ydmyke når de i valgkampen lovet å gi lånegaranti til prosjektet Campus Ekeberg i regi av Bekkelaget Sportsklubb og Oslo idrettskrets, koste hva det koste vil.

Dette er et prosjekt med prislapp på minst 2,1 milliarder kroner og hvis alt går galt kan regninga ende opp hos oslofolk sin bykasse. 2,1 milliarder er kanskje ikke de helt store summene i giverkretsene til Oslo Høyre, men det får da være måte på.

Det er så enkelt atte, påsto Lae Solberg og lovet å fikse det før han hadde tatt av seg jakka på byrådslederkontoret.

Siden valget har han måttet sitte på kontoret med jakka på. Snakk om å møte seg selv i døra.

Les også

Raymonds enestående fiasko på Ekebergsletta

Igjen, vi snakker om et prosjekt som før siste tids prisøkninger hadde prislapp på 2,1 milliarder. Campus Ekeberg forutsetter en gigantisk sum i kommunal lånegaranti, subsidiert kommunal festeavtale i tillegg til at kommunen binder seg til en leiekontrakt på skolearealer på flere tiår. Et byråd kan ikke ta lett på investeringer i milliardklassen. Et så stort prosjekt som Campus Ekeberg krever ydmykhet i møte med oppgaven

Misforstå meg rett. SV er for å gi idretten en storstue, og vil gi ungdommene en ny skole på Ekeberg. Det forrige byrådet jobbet iherdig for prosjektet. Men den økonomiske risikoen som daværende lånegaranti innebar var for høy.

Det var for lite penger i prosjektet, egenkapitalen til idretten var for lav. Det ville rett og slett vært ulovlig å gi en kommunal lånegaranti. Hvis det nye Høyrebyrådet finner en realistisk og lovlig løsning, vil vi støtte den. Men da må vi få god informasjon om vurderingene byrådet gjør.

Med dette bakteppet hadde jeg faktisk forventet en litt mer ydmyk og seriøs holdning overfor byens øverste folkevalgte. I bystyrets spørretime 20. desember stilte jeg spørsmål til byrådet om hva de nå gjør med Campus Ekeberg. «Byrådet jobber med saken», var det eneste ansvarlig byråd for saken er Anita Leirvik North fra Høyre, ville svare.

Les også

Raymonds lurvete hemmelighold er ikke en byrådsleder verdig

Jeg hevet derfor øyebrynene da jeg drøye to uker senere kunne lese Eirik Mosveens kommentarartikkel om saken. I den kom det frem viktig informasjon om at Oslobygg har fått i oppdrag å gå gjennom hele prosjektet for å gjøre nye vurderinger av de økonomiske sidene. Informasjon bystyret skulle fått da byråden ble spurt 20. desember.

Les også

Hvis du ikke får orden på dette, Eirik, er det tidenes pinligste mageplask

I Kultur- og utdanningsutvalget 17. januar stilte jeg på nytt byråden spørsmål om saken og om oppdraget til Oslobygg, men Leirvik North nektet først å svare.

Byråden prøvde til alt overmål å argumentere for at dette var det ikke riktig at kultur- og utdanningsutvalget skulle få svar på. Men kultur- og utdanningsutvalget har faktisk ansvaret for skoler og skolebygg i byen vår.

Jeg venter nå på et svar fra Leirvik North.

Det er uakseptabelt at bystyrets medlemmer ikke får skikkelige svar på spørsmål i en så viktig sak og at vi skal få bedre informasjon ved å lese media.

Jeg forventer at byrådet holder bystyret godt informert videre om denne saken og at vi får svar på spørsmål.

La dette være en oppfordring om et minimum av ydmykhet i fortsettelsen av denne saken, for her var Høyre så tøffe i trynet i valgkampen at sjansen for å tryne er stor.