– Kan du beskrive følelsen du får av å være her?

Spørsmålet får Lan Marie Berg til å stoppe opp og stirre ut i lufta. Bare den lett irriterende lyden av en løvblåser forstyrrer idyllen ved Østmarkseteren Restaurant, mens MDGs mest profilerte politiker tenker tilbake på byrådsforhandlingene i 2015. Det var tidlig høst og selv om været var litt kaldere enn det er nå, var den første forhandlingsdagen ikke helt ulik torsdagen Avisa Oslo møter henne.

Men MDG var et annet parti den gang. De hadde aldri hatt makt, kravene deres var tydelige – i enkelte tilfeller ufravikelige – og de hadde egentlig ikke noen tro på at Raymond Johansen (Ap) skulle invitere dem inn i varmen.

Seks år etter kan Lan Marie Berg trygt konstatere at de tok feil. Hun kan også slå fast at Oslo har blitt ganske så annerledes enn den byen hovedstaden var for seks år siden.

– Jeg blir veldig stolt. Når jeg går rundt der vi forhandlet og tenker tilbake på de første dagene som egentlig var starten på det store eventyret MDG har vært med på i Oslo. Jeg får fortsatt et sug i magen av å gå gjennom de samme dørene, se den samme utsikten ... Det var en veldig skjellsettende del av livet, svarer Lan Marie Berg.

Hun fortsetter:

– Etter så mange år i miljøbevegelsen og kamp for å gjennomføre politikk, var det så utrolig at det gikk an å stille til valg og vinne frem. At alt vi hadde snakket om i så mange år var mulig å få gjennomslag for. Det var uvirkelig.

Tror MDG kan forandre Norge

Avisa Oslo møter Oslo MDGs førstekandidat på et tidspunkt der mye står på spill. Havner de over sperregrensa, kan de potensielt gå fra én plass på Stortinget til ti. Havner de på vippen, kan de legge press på Ap og Jonas Gahr Støre og forhandle om regjeringsposisjon.

Målet er å skape like store ringvirkninger i Norge som MDG har gjort i Oslo. Partiet vil blant annet:

  • Flytte milliarder fra utbygging av nye veier.
  • Bruke veimilliardene på jernbane, kollektivprosjekter og 20 prosents kutt i billettpriser.
  • Sette et forpliktende mål om å kutte 95 prosent av norske klimagassutslipp innen 2035.
  • Legge til rette for mer vegetarmat og øke Norges selvforsyningsgrad i jordbruket til 60 prosent.
  • Flytte subsidier fra olje og gassnæringen til fordel for satsing på grønne jobber.
  • Utfase den norske oljebransjen gradvis fram mot 2035, samt stanse bygging av nye felt og all leting etter mer olje.

– Dersom valget faller på at MDG er på vippen – skal MDG klare å bli like fornøyd med regjeringsplattformen som du var med byrådsplattformen i 2015?

– Ja, jeg tror det er fullt mulig. Det er jo derfor vi er opptatt av at Oslo-modellen er den beste for landet. Jeg tror at Arbeiderpartiet ønsker å være kunnskapsorienterte. Vi har de siste seks årene opplevd et arbeiderparti som lytter til fakta, som ønsker å gå i en visjonær retning for Oslo, og det tror jeg også vil være mulig nasjonalt, svarer Lan Marie Berg.

Midt i intervjuet tikker det inn et varsel fra VG. En ny måling viser overveldende flertall til rødgrønn side – faktisk ville resultatet gitt flertall til en regjering bestående av Ap, SV og MDG med støtte fra Rødt, altså akkurat den samme sammensetningen som byrådet i Oslo.

– Ikkesant! Og da burde Arbeiderpartiet velge det samme samarbeidet, sier Berg oppspilt.

– Var jo ingen som trodde vi skulle inn i byråd

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke enig med MDGs oljepolitikk. I onsdagens utgave av NRK-programmet Politisk kvarter sa han nei til å slutte å lete etter olje på eksisterende felt. Timer senere avfeide han en MDG og Ap-regjering under TV 2s valgdebatt.

Men Lan Marie Berg har stor tro på at MDG kan overraske Støre positivt hvis de først får plass i forhandlingsrommet – akkurat slik hun mener de overrasket Raymond Johansen & co. tilbake i 2015.

– Det var jo ingen som trodde vi skulle inn i byråd – heller ikke vi – fordi vi hadde gått til valg på en veldig radikal plattform for miljø og klima, og hadde hatt veldig tydelige løfter gjennom valgkampen, erindrer Berg, før hun utdyper:

– Vi hadde både et ufravikelig krav om at byrådet skulle være mot utbyggingen av E18 Vestkorridoren, men også at vi skulle bygge ut masse sykkelveier, og at vi måtte fjerne parkeringsplasser og sørge for en radikal omfordeling av plassen i byen, for å gi syklister og kollektivreisende mer plass.

Skryter av lyttende Raymond

Berg husker tilbake til da hun som 28 år gammel, relativt fersk og nervøs politiker syklet opp til Østmarkseteren. Tunet utenfor var stappfullt av presse, og skogen skiftet farge i løpet av de tre ukene forhandlingene pågikk.

– Dere var jo her ganske lenge, påpeker Østmarkseteren Restaurants kjøkkensjef Steinar Drøsdal – med en munter tone som ofte kjennetegner småpraten mellom folk som faktisk har tilbrakt så mye tid sammen at de har blitt litt kjent.

Etter å ha takket for kaffen og prata litt om bading i Ulsrudvann, kommer Lan Marie Berg tilbake til byrådsforhandlingene. De var preget av raushet og respekt for primærstandpunktene til Ap, SV og MDG, ifølge Berg.

Hun husker også tilbake på en Johansen, som var lyttende og opptatt av å bygge lag.

– Det vi møtte var et Arbeiderparti som lyttet til fakta og kunnskap, som var samarbeidsorientert, og som ønsket å få til en ny, visjonær retning for Oslo, både på klima og miljø, men også for sosial utjevning, konstaterer MDG-politikeren.

Mener MDG kan gjøre Støre historisk

– Tror du at MDG kan få til et samarbeid dere er like fornøyd med i forhandlinger med Jonas Gahr Støre som med Raymond Johansen?

– Jeg tror det. Jeg har veldig sansen for Jonas, og jeg tror at Arbeiderpartiet ønsker å være et kunnskapsbasert parti, og som ønsker å forstå tiden vi leverer politikk som svarer på de store spørsmålene i vår tid. Det største spørsmålet i vår tid er hvordan vi håndterer klimaendringene. Jeg tror Jonas har lyst til å være den som ga et kraftfullt svar på klimakrisen, som viste en tydelig vei for Norge til en ny retning, og ikke den statsministeren som fortsatte med det samme gamle.


– Du tenker at Støre kan bli mer historisk betydningsfull om han gjør dette?

– Absolutt. På alle mulige måter. Alternativet er jo en reprise av den gamle rødgrønne regjeringen fra 2005 til 2013. Det er ikke en regjering som vil ta Norge i en ny retning. Der er forskjellen på klima- og miljøpolitikken til den borgerlige regjeringen vi har hatt de siste årene, og den gamle rødgrønne regjeringen ikke veldig stor.

– SV var med på å åpne Barentshavet for oljeutvinning, og Venstre har vært med på å lyse ut rekordmange felt på sokkelen ifølge regjeringen. Derfor trengs det et sterkt MDG for å være med på å dytte Arbeiderpartiet i en grønn retning.

Det Lan Marie Berg konkret forespeiler, er rein kopi av byrådskonstellasjonen AP, SV og MDG – med støtte fra Rødt.

Hun tror at MDG kan lykkes med å spille på de grønne strengene i Ap, og på den måten vinne Ap over på MDGs side. Og selv om Støre er avvisende, ser hun ikke så store forskjeller på situasjonen nå og hvordan den var før Oslo-valget i 2015.

– Det er jo veldig normalt at man i en valgkamp holder på sine primærstandpunkter, så skal man begynne å forhandle etter valgkampen. Jeg vil si det er ganske tydelige paralleller mellom valgkampen da og nå, mener Oslo MDGs toppkandidat Lan Marie Berg.