Og knapt nok da heller.

Gullsmed Thomas Sten Heyerdahl har begynt å tro på det. Han stemte på Høyre. Nå er han skuffet. Og forbannet. Det har han god grunn til.

Mangler fantasi

Etter å ha hørt på Oslo Høyre i valgkampen i høst – og i alle valgkamper vi kan komme på før det – hvem kunne hatt fantasi til å forestille seg at eiendomsskatten skulle økes fra 2023 til 2024?

Det er det som er sannheten: For næringseiendom økes faktisk skatten til neste år.

Og ikke bare litt:

Den økes med 240 millioner kroner!

Hilsen det nye borgerlige byrådet!

Hilsen Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti!

Hilsen byrådsleder Eirik Lae Solberg og ordfører Anne Lindboe!

La oss se på tallene:

I år er det budsjettert med at det skal betales inn 1,035 milliarder kroner i eiendomsskatt på næringseiendom. Dette vedtok det rødgrønne flertallet i bystyret for ett år siden.

Det nye borgerlige byrådet foreslår at det skal betales inn 1,275 milliarder kroner i 2024. Dette vedtas av det borgerlige flertallet onsdag.

Skattesmell på 240 millioner

Forskjellen utgjør altså en skatteskjerpelse på 240 millioner kroner som det ikke går an å snakke seg bort fra.

Likevel forsøker det nye byrådet seg på nettopp dét:

De påpeker at Raymond Johansens byråd i sitt forslag til budsjett gikk inn for å øke eiendomsskatten på næringseiendom til hele 1,345 millioner.

Det er helt riktig at dette betyr at de rødgrønne ville ha tatt inn mer i eiendomsskatt – 70 millioner kroner – enn de borgerlige. Men de rødgrønne tapte valget. Så dette budsjettet er aldri vedtatt, aldri satt ut i livet, det eksisterer ikke lenger, bortsett fra i teorien.

De borgerlige, og særlig Høyre og Venstre, prøver å selge dette inn som om de i realiteten har sørget for en skattelettelse på 70 millioner. Ganske artig, egentlig.

Det nye byrådet har fått en god start, men i denne saken fremstår de som et tåkefyrstedømme.

Det er spesielt å sitte i bystyresalen og følge debatten om Oslos budsjett, som de 59 representantene vedtar onsdag.

Slipper billig unna

For det nye byrådet slipper billig unna, selv om det påpekes av opposisjonen. For dette er samtidig en opposisjon som vil øke denne skatten enda mer. Da passer det ikke å kjefte på byrådet om at de burde kuttet skattene mer.

Dette er ikke en artikkel om det er galt eller riktig å kreve inn eiendomsskatt i Oslo, og hvis riktig – hvor høy eller lav den i så fall bør være. (PS: Jeg mener at den lave og relativt fornuftig innrettede eiendomsskatten i Oslo alt i alt er riktig – og vår egen husholdning betaler i overkant 2000 kroner i eiendomsskatt i måneden).

Artikkelen handler om hvor stor forskjellen kan være mellom det som sies til velgerne før valget – og hva som leveres etter valget – før det begynner å stinke.

Riktig nok står det i Høyres program – og senere i den fremforhandlede samarbeidsplattformen – at den delen av eiendomsskatten som handler om folks private bolig skal prioriteres før kutt i den delen som handler om næringseiendom.

Greide ikke å prioritere

Og på boligdelen av eiendomsskatten er det et reelt kutt i det vedtatte budsjettet – både i forhold til skattenivået i 2023 og i forhold til det rødgrønne budsjettet som ble foreslått, men aldri vedtatt, i høst.

Men det står ikke ett ord i noen av programmene om at eiendomsskatten skal økes på næringseiendom. De borgerlige greide ikke å prioritere. Jeg tror flere enn byens gullsmeder har fått med seg det.

Les også

Fremskrittspartiet bør vurdere å skifte navn til Mystisk Folkeparti

Les også

Nå skrives det ut parkeringsbøter i hytt og vær. Arrogansen er klarere enn reglene

Les også

Idyllen slår sprekker hos Oslo Street Food: Bodeiere sitter igjen med dårlig smak i munnen

Les også

Jeg gikk for det største treet jeg fant. Og var helt idiot for å ta det med på trikken