Det overrasker lite at et såkalt avlsselskap eid av svineprodusenter, som jobber for mest mulig salg av kjøtt fra griser, reagerer. Det skulle vel nesten bare mangle.

Les innlegget til Norsvin:

Les også

Byrådet vil bytte ut svinekjøtt med fisk. Hva er klimaeffekten?

Lite som tyder på at barn i Norge får for lite kjøtt

Klimagassutslipp per kilo produsert kjøtt av forskjellige typer er avanserte greier, og forskere ser ut til å være noe uenige. Uten å gå inn i den tekniske diskusjonen rundt forskjellige klimaregnskap for forskjellig typer kjøtt, tror jeg nok Norsvin roter litt - det er jo ikke nødvendigvis slik at alt kjøtt i barnehagen skal bli erstattet av fisk. Mye av den plantebaserte maten som allerede serveres i flere av Oslos barnehager er i hovedsak basert på norske sesongbaserte, gode råvarer, som grønnsaker, frukt, belgvekster, fisk og korn. Mye er økologisk, og barna digger det.

Vi ønsker altså å øke denne andelen i tråd med kostholdsrådene. Det er som mange vet lite som tyder på at barn i Norge får for lite kjøtt, men vi vet at barn i Norge får i seg for lite fiber og grønt. Vi vet også at sunne kostholdsvaner etableres veldig tidlig, og det gir til og med bedre psykisk helse senere.

Samfunnsgevinsten av å følge kostrådene er beregnet til vanvittige 154 milliarder kroner - hvert eneste år!

Kjørt seg fast i et klimaregnskap

Norsvin ser ut til å kjøre seg litt fast i et klimaregnskap-spor. Kjøtt fra gris er jo en type mat slett ikke alle barn hverken kan eller vil spise. Å fjerne kjøtt fra menyen, erstatte den med grønnsaker, egg, fisk og melkeprodukter, er innlysende mer inkluderende for alle barn i Oslo. Det ville faktisk vært litt merkelig i en mangfoldig by som Oslo å satse på kjøtt fra griser. Kjøttfri mat er også inkluderende på tvers av religioner, livssyn, i tillegg til en del allergier, noe også helsedirektoratet anbefaler. Da kan alle barna spise sammen.

Les også

Kjøtt, ideologi, og skylapper

Dyrevelferd er et nøkkelord i denne diskusjonen og en viktig del av den omtalte handlingsplanen, og byrådet jobber allerede med å stille strengere krav om bærekraftig produksjon og god dyrevelferd ved kommunale innkjøp av kjøtt og animalske produkter. Grisehold i Norge scorer neppe så altfor høyt der.

De senere år er norske forbrukere blitt gjort oppmerksom på de ufattelig grusomme forhold de aller fleste norske griser lever under. De avlives ved kvelning med CO2, og 99 prosent av griser i Norge ser aldri dagslys. Andelen produsenter hvor man har avdekket brudd på lovverk for dyrevelferd er sjokkerende høyt.

Slutter ikke med kjøtt, men kutter

Nå skal ikke Oslo kommune slutte med hverken rødt kjøtt eller kjøtt fra griser - men vi skal kutte. Og i barnehagene kutter vi det altså helt ut, selv om det fortsatt vil være lov å ta med salami i matpakken hjemmefra, og at det vil gjøres unntak for spesielle anledninger (f.eks. juleribba).

Svinekjøtt har dessverre store utfordringer også med bærekraft. Store deler av fôret vi gir til griser er importert kraftfôr. Snedig nok regnes ikke dette som en del av Norges CO2-avtrykk, men svært mye av dette kommer langveis fra, og fra tidligere regnskog.

Mye av foret dyrket i Norge beslaglegger verdifull matjord. Altså, grisen er jo ikke noe beitedyr, og det er lenge siden tiden hvor griser primært spiste vårt matavfall. Grisen er blitt en moderne industri med internasjonal verdikjede i produksjonen.

Vi skiller altså ikke på kjøttyper i handlingsplanen. Det kunne vi nok gjort. Hadde vi det tror jeg neppe svin hadde stått veldig sterkt uansett.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Underlig tallbruk om klimautslipp fra fisk

Les også

Et like sikkert sommertegn som å pille reker

Les også

Polariserende? Slett ikke! Klimavennlige valg har blitt normalen

Les også

Det er ingen hemmelighet at vår bransje er en klimaversting