Oslos butikker er stengt med tvang, men kreativiteten lever så det holder blant dem som eier og driver dem. Nå må vi Oslo-folk kjenne vår besøkelsestid og støtte og vise solidaritet butikker og restauranter.

I første omgang skal de svært inngripende tiltakene vare frem til søndag, selv om det er grunn til å frykte at de forlenges.

Derfor bør vi som bor i denne byen, og som setter stor pris på disse virksomhetene og ønsker at de skal overleve, bruke denne uken på å se ekstra nøye etter når næringslivet tyr til utradisjonelle veier for å holde hjulene i gang.

Det første vi kan gjøre er å sjekke med våre nær-restauranter. Opererer de med tilbud om take away denne uken? Er du blant dem som har råd, kjøp en middag for hele familien fra dem.

På Sagene bokhandel i Arendalsgate på Sagene er riktignok butikken stengt, men alle kan ringe og bestille bøker, og så kan de hentes på utsiden av butikken, på korrekt smittevernfaglig vis.

En rekke virksomheter har bestilt inn store kvanta varer, fordi de naturlig nok ikke forutså ny nedstengning.

Mange varer kan ikke lagres over lengre tid. Et eksempel er blomsterbutikker. Blomstene dør som kjent. Sjekk din lokale blomsterbutikk. Søndag hadde Avisa Oslo en reportasje under tittelen: «Plantasjen kjemper for å hindre svinn og permitteringer: Tilbyr «take away» fra varehusene.

– Vi har folk i butikkene for å tilby en slags «ring og hent – løsning». Kunder kan ringe til oss og bestille, så pakker vi varene de ønsker å kjøpe og bærer det ut i bilen for dem, sier Jørgen Lislerud i Plantasjen.

Dette er det bare å følge med på – og la dugnadsånden i byen blomstre.

Dimensjonene i nedstengningen er svimlende. Kid Interiør er 38 butikker i Stor-Oslo. Jeg ante ikke at de var så mange. Det betyr at 300 ansatte er permittert. Og det gjelder kun Kid Interiør.

Da kan vi bare tenke oss hva som ligger i potten for folk som jobber på kjøpesentre og mindre butikker og utsalgssteder i tiden som kommer.

Still opp!