Torsdag kom avgjørelsen, Deichman Bjørvika vant Oslos arkitekturpris 2021.

Byutviklingsutvalget i Oslo bystyre innstilte tre prosjekter til finalen.

  • Deichman Bjørvika
  • Stasjonsallmenningen Sør
  • Vinslottet

«De tre finalistene viser på en forbilledlig måte hvordan arkitektoniske kvaliteter kan ivaretas i en byutvikling som krever fortetting i boområder og byområder», står det i juryens begrunnelse.

Juryen mener at Deichman Bjørvika skiller seg ut på noen områder.

«Det er ikke et monumentalbygg i klassisk forstand, men et brukshus for hele byen som er åpent og gratis for alle, syv dager i uka. Bygningen er integrert i livet på hovedstadens mest trafikkerte plass. Tomten hadde et begrenset fotavtrykk, men huset strekker seg over seks etasjer og krager utover de tilliggende byrommene. Nye Deichman har en tydelig og original figur i byens silhuett, og er et signalbygg uten å forsøke og ligne på noe.", skriver juryen.

De skriver videre at Oslos nye hovedbibliotek er blitt et hus for alle, og arkitekturen uttrykker åpenhet og likeverd.

«Det er sjelden et hus i Oslo så treffsikkert møter alle kvalitetskriteriene man har lagt til grunn for Oslo bys arkitekturpris.»

Stasjonsallmenningen Sør får hedrende omtale av juryen.

«Stasjonsallmenningen sør er blitt et storslått, men samtidig uformelt brukstorg som virker åpent og inkluderende for alle i byen. Det er et formmessig gjennomarbeidet, sjenerøst og innbydende sted som oppfyller sin rolle som sosialt byrom på en forbilledlig måte.", står det i omtalen.

Også Vinslottet får hedrende omtale.

«Kombinasjonen av ombruk av gammel og verneverdig bebyggelse med ny bygningsstruktur skaper et mangfold av spennende boligtypologier og bidrar på bakkeplan til byliv og gode byrom i nærområdet.", er noe av det som står i omtalen.