I forbindelse med Høstlys kunstfestival i helgen ble det åpnet et stort veggmaleri på Romsås senter. Initiativet kom fra lokale beboere, og over 2200 stemmer har avgjort hvem som fikk plass på hedersveggen.

Don Martin er en av lokale heltene som har fått plass på veggen.

– Dette betyr en hel del for meg. Det er kult at de trekker fram forskjellige folk fra Romsås, fra forskjellige epoker. Det er mange flere som kunne vært på veggen, sier Don Martin til Avisa Oslo.

Disse lokale heltene pryder Romsås Wall of Fame:

  • Aksel Torsnes Mehlum, en ildsjel i korpslivet på Romsås. Han spiller tuba i Romsås Janitsjar.
  • Grete Waitz, Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider. Hun tok bl.a. VM-gull og OL-sølv i maraton. Hun pleide å trene på ringveien på Romsås.
  • Sune Wentzel, frisbeeutøver med 6 VM-titler, kjent som Norges beste frisbeeutøver gjennom tidene. Han har vært involvert i mange prosjekter for å promotere frisbee i Norge og etablert egen butikk Sune Sport & Games.
  • Said Bendouah, lærer fra Bjøråsen skole som har bidratt til trygg og inspirerende skolemiljø gjennom mange år. Han pleier å si at «Ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid».
  • Lisa Nilsen og Erna Mikkelsen, innflyttingsvertinnene som også blir kalt for Romsås mødre. De tok imot de første beboerne på Romsås i 1970-tallet.
  • Joshua King, fotballspiller som har spilt mye både i Premier League og landslaget. Frem til nå har han scoret 17 mål i 54 kamper for Norge. Han har også startet Joshua King Football Academy som bidrar til at flere barn i Groruddalen vil få glede av å spille fotball.
  • Maria Navarro Skaranger, ung men allerede velkjent forfatter. Hun ble nominert til Terjei Vesaas’ debutantpris i 2015 og ble tildelt EUs Litteraturpris i 2020. Hun debuterte med romanen «Alle utlendinger har lukka gardiner» som beskriver det flerkulturelle oppvekstmiljøet på Romsås.
  • Don Martin, rapper, DJ og radiohost, tidligere medlem av Gatas Parlament. Han vant prisen for «Årets Urban» under Spellemann 2013, med «En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt». Gjennom musikk og teater er han med på å fortelle om en annen historie om Romsås enn den man ofte får fra nyheter.
  • Torgrim Eggen, forfatter, journalist og musiker. Han har vært journalist i Nye Takter, Arbeiderbladet, Puls, Beat, Dagbladet og redaktør i gratisavisen Natt&Dag.
  • Jan-Derek Sørensen, fotballtrener og tidligere fotballspiller. Han har spilt for slike lag som Bodø/Glimt, Rosenborg, Borussia Dortmund eller Vålerenga og har representert Norge i 21 kamper i landslaget.
  • Jan Garbarek er en komponist, jazzmusiker og plateartist med sopran – og tenorsaksofon som hovedinstrument. Han har fått bl.a. Spellemannprisen, Norsk kulturråds ærespris, Buddprisen eller St. Olavs Orden.
  • Erik Johnsen, skihopper som tok sølv under OL i Calgary individuelt og bronse i laghopp. Han ble også tildelt Fearnleys olympiske ærespris.

Vekker gode minner

Don Martin er rapper, DJ og radiohost, og tidligere medlem av Gatas Parlament. Å stå på sentergata å se på veggmaleriet, vekker en del gode minner for artisten.

– Jeg rappet mine første vers akkurat her. Vi har vanket mye rundt, og jeg har blitt jagd ut herfra. Jeg har veldig mange minner fra området, sier han.

Han mener forandringene som har skjedd rundt Romsås har gjort området mindre grått.

– Gjengen som står bak dette, setter preg på vår bydel. Sånn var det ikke da vi var små, sier han.

Bildeserie

Dette er de feteste veggmaleriene på Tøyen

– Selv om ting har forandret seg her, er det mye som også er likt. Jeg håper synet på ungdom kan også bli bedre, sier han til Avisa Oslo.

Det ferdig veggmaleriet er malt av en lokal kunster, Espen «JameOne» Sørli. Prosjektleder i områdeløft Romsås, Tomasz Frelek, sier dette initiativet setter litt mer farge på Romsås.

– Man kan ikke fikse alt med veggmaleri. Men mens vi venter på større endringer, må vi jobbe med det vi har. Dette er et av prosjektene som forbedrer dagens situasjon rundt senteret med en gang, sier Frelek.

Stolt ordfører

Det var ordfører Marianne Borgen (SV) som åpnet veggmaleriet, og det gjorde hun ved å tagge Oslos logo nederst på veggen.

– Maleriet skaper stolthet og glede ved å gå forbi her, og skaper tilhørighet på Romsås, sier hun til Avisa Oslo.

Hun er veldig stolt av hva befolkningen har fått til.

– For at du skal skape de rause, gode og trygge nabolagene er det viktig at befolkningen engasjerer seg. Dette har man nettopp gjort her, sier hun.


LES OGSÅ: