Da han ble ansatt som rådgiver og prosjektleder for Sørebø-familiens to eiendomsprosjekter på vestkanten, hadde han verken formell kompetanse eller yrkeserfaring knyttet til ledelse og oppfølging av byggeprosjekter.

Han ble likevel hyret inn fordi Fevyize Kaya Sørebøs ektemann hadde «stor respekt for hans evne til å finne gode løsninger og få disse gjennomført i en komplisert byggeprosess», som det fremkommer av rettsdokumenter.

Avisa Oslo kjenner også til at naboer av ekteparet skal ha brukt den pakistansk-norske mannen i forbindelse med utbygging og var godt fornøyd med ham.

Hytte, utleie og eiendom

Før det var 39-åringen ansatt i et transport- og logistikkselskap, men han kjente Sørebø og hennes familie på privaten. Han fortalte dem at han hadde revet og bygget ny enebolig på Jar i Bærum.

Eiendommen er i dag estimert til å være verdt over 30 millioner kroner.

Han ble først engasjert av ekteparet i forbindelse med oppussing og bygging av hytte på Hafjell, før han i januar 2016 ble rådgiver og prosjektleder for eiendomsutvikling i Thomas Heftyes gate og Kristinelundveien.

Det er disse eiendomsprosjektene som har vært gjenstand for den langvarige, sivile tvisten mellom 39-åringen og Fevyize Kaya Sørebø, kvinnen han nå er siktet for å ha drept.

I desember ble han dømt til å betale Sørebø 11,8 millioner kroner i erstatning og dekke saksomkostningene hennes på 900.000 kroner.

Politiet har flere ganger uttalt at milliontvisten står sentralt i drapsetterforskningen.

Se video fra pågripelsen på E18:

Innblandet i gjengrivalisering

Det er imidlertid ikke første gangen at mannen har vært i retten. Som TV 2 omtalte torsdag, ble mannen dømt i en kidnappingssak i det som da het Oslo byrett tilbake i desember 2000.

Avisa Oslo har lest dommen i saken, der mannen sto tiltalt sammen med fem andre menn – minst to av dem profiler i den kriminelle gjengen Young Guns.

Ifølge dommen medvirket han til å tvinge en sentral skikkelse i den rivaliserende B-gjengen inn i en personbil. Etter å ha kjørt rundt med ham, skal flere av domfelte ha tvunget mannen ned på knærne og truet med å skyte ham – før han til slutt ble sluppet fri på Stovner.

Den og flere lignende episoder hadde «har sitt utspring i konflikter mellom personer som har tilhørighet til ulike grupper eller gjenger, hvor gruppetilhørigheten er sterk og hvor de som er med, stiller opp for hverandre dersom en innen gruppen blir krenket», heter det i dommen fra 2000.

Arbeidet som kokk

Den drapssiktede mannen var 19 år gammel i 2000. I retten oppga han at han arbeidet som kokk.

Saken endte med at han ble funnet skyldig i legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter, frihetsberøvelse og medvirkning til tvang.

I diskusjonen om straffeutmåling fremkommer det at han i 1999 ble dømt til åtte måneders fengsel – seks av dem betinget – for diverse vinningsforbrytelser og overtredelser av veitrafikkloven.

Retten kommer derfor til en samlet straff på ett års fengsel, der åtte måneder ble gjort betinget.

Avisa Oslo har ikke lyktes med å få tak i dommen fra 1999, men kjenner til at mannen også gjennom 2000-tallet er dømt for brudd på veitrafikkloven.

«Noe kjent» for politiet

Allerede på en pressekonferanse torsdag bekreftet politiinspektør Grete Lien Metlid at den siktede mannen var «noe kjent» for politiet fra tidligere, uten at hun ønsket å utdype det.

Mannen ble torsdag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, samt medieforbud i to uker. Ifølge forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, er han overført til psykiatrisk sykehus på grunn av helsetilstanden hans.

Mannen har foreløpig ikke forklart seg til politiet. Det er foreløpig ikke avklart når det eventuelt er aktuelt for ham å stille i avhør. Det er heller ikke kjent hvordan han stiller seg til drapssiktelsen.

Torsdag etterlyste politiet observasjoner og videoopptak gjort i nærområdet til Tostrups gate fra klokken 07.30 til 08.45: