– Det høye tallet gjør meg ydmyk og stolt på en gang, sier avdelingsdirektør Merete Lie i en pressemelding.

Biblioteket åpnet dørene 18. juni 2020 og er nå landets mest besøkte kulturinstitusjon.

– Tilbakemeldingene fra lånerne er også hyggelige. Mange sier de liker atmosfæren, «litt som å være hjemme», og lånerne opplever Deichman Bjørvika som sitt eget, forteller Lie.

Ville mangedoble

Til sammenligning hadde det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg 350.000 besøkende per år. Med Deichman Bjørvika var målet å mangedoble besøkende med to millioner per år.

Gjennom det første pandemiåret, ble det registrert over 893.000 besøkende fra åpning i juni til nyttår. I 2021 var det over 1,4 millioner besøkende. Så langt i år er det registrert i underkant av én million besøkende.

– På hverdagene kommer mange barnehager, skoleklasser og studenter, men også eldre. I helgene dominerer barnefamiliene. Vi er nesten alltid åpent, sju dager i uken fra morgen til kveld, sier avdelingsdirektøren.

Årets bibliotek

Deichman Bjørvika fikk prisen for årets bibliotek i verden i fjor.

– Det nye biblioteket i Oslo er et nytt paradis for bøker og lesning. Deichman Bjørvika viser hvordan et folkebibliotek kan virke samlende, sa IFLA-juryen da prisen ble delt ut.

Deichman er Oslos kommunes folkebibliotek, som består av 22 biblioteker.

– Hovedbiblioteket fungerer også som en langt mer effektiv sentral for boklogistikk mellom alle Deichmanbibliotekene over hele Oslo. Samlet sett er bibliotekene våre mer tilgjengelige for Oslofolk enn noen gang. Deichman har også snudd utlånet, fra nedgang til vekst, de senere årene. Vi er kort sagt Oslofolks nabo som har de beste historiene, sier den fornøyde biblioteksjefen Knut Skansen i Deichman.

– Deichman Bjørvika er en storsatsing på bibliotek fra Oslo kommune, med større plass, bedre åpningstider og flere tilbud enn noen gang. Biblioteket er en gratis felles arena for demokrati, kunnskap og leseglede, og jeg er veldig glad for at Oslofolk har omfavnet det nye hovedbiblioteket sitt, det var dette vi håpet på å oppnå, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Les også

Hans død utløste sterke reaksjoner. Dette er historien om Allan Henriksen (40)

Les også

Ryktene gymlæreren Allan aldri ble kvitt: – Ingen har noensinne trodd det om ham