Stortingsvalget 2021 nærmer seg og hvis du ikke har stemt er det viktig å vite at du må ha med deg legitimasjon. Men hva er egentlig gyldig?

– Det er et minstekrav til legitimasjon: At den skal inneholde bilde, fødselsdato og navn. Man kan også bruke legitimasjon som har gått ut på dato, for eksempel pass. Det viktigste er at man kan identifisere velgeren, sier kommunikasjonssjef i Valgdirektoratet, Kristina Jørgensen, men påpeker:

– Vi kan ikke si hundre prosent at alle former for skolebevis gjelder. Det er opp til hver enkelt kommune å bestemme.

Så hvordan er det egentlig i Oslo? Kommunikasjonssjef for valg i Oslo, Ingvild Åsgård, svarer.

– I Oslo må velger ha med legitimasjon med bilde, navn og fødselsdato. Dette kan være førerkort, pass, nasjonalt ID-kort eller bankkort med bilde. Vi godkjenner også en kombinasjon av identifikasjonspapirer, som for eksempel studentbevis sammen med annen form for legitimasjon. Det viktige er at valgmedarbeideren kan være sikker på at velgeren er den hun gir seg ut for, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Frykter folk lar være å stemme

Oslo SVs 3.-kandidat Andreas Unneland, er bekymret for at unge ikke har fått med seg denne informasjonen.

– Min største frykt er at folk som er i tvil holder seg hjemme. Sånn kan vi ikke ha det. Det er viktig at unge bruker stemmeretten, sier han og understreker at politikken handler om de.

– Det er unge som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet og som kommer til å merke konsekvensene av klimaendringer. Politikk handler også om hvor ofte T-banen og trikken går.

Ordfører Marianne Borgen (SV) ble oppmerksom på saken da hun fikk høre at studenter var usikre på om de kunne avgi stemme hvis de ikke hadde pass.

– Det er viktig at alle som har stemmerett får mulighet til å bruke den, sier Borgen som også er leder av valgstyret i Oslo.

Hun sier at kommunen har utvidet åpningstider i valglokalene denne uka og at de hjelper folk som ikke kan møte opp selv.

– Dersom man er i karantene finnes det drive in-løsning på Valle Hovin. Og dersom man er i isolasjon eller karantene grunnet Covid-19 og ikke kan dra til Valle Hovin, kan oslovelgere søke om å stemme hjemme på valgdagene. Da kommer to valgmedarbeidere hjem til deg.Frist for å søke om å stemme hjemme er mandag 13. september klokka 10 og dette gjelder kun velgere som er folkeregistrert i Oslo, sier Borgen.