På få år har Bjørvika utviklet seg til et badeeldorado. Og enda bedre kan det bli. Byrådet i Oslo vil ha et flytende, oppvarmet bassenganlegg ved Sukkerbiten, øya foran Operaen og Munchmuseet. Private utbyggere skal ønskes velkommen, og en utlysning er varslet mot slutten av året.

Så hva kan gå galt? Mye, dessverre. Oslo har de siste årene vunnet ry som en av verdens mest spennende badebyer. Men skal byens nye, folkelige helårsbadekultur bestå, må et nytt bassenganlegg bidra til å styrke denne kulturen. Ikke undergrave den. Da må vi unngå avstenging og kommersialisering av bade- og solplasser i sentrum.

Oslo Badstuforening inviterte tre arkitektkontorerer til idékonkurranse og nå har vi kåret en vinner.

En eksplosjon av badelyst

I fjor hadde Oslo badstuforening 250.000 besøk. Rundt 80 prosent av gjestene er oslofolk. I badstuene sitter alle side om side, avkledd statussymboler og mobiltelefoner, og praten går løst. Unorsk, men plutselig veldig oslosk.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Badeeventyret har også gjort Oslo til en enda mer forlokkende turistby. Seattle Times poengterte nylig at de flytende badstuene er et norsk fenomen som så smått har nådd USA.

Trengsel er allerede et problem på badeplassene i Bjørvika. Årsaken er kort forklart at Bjørvika er stedet der 350.000 mennesker kommer seg raskest til kystlinjen.

En gyllen sjanse

På Sukkerbiten, en av områdets siste ubebygde tomter, har vi en gyllen sjanse til å gi mer bading til flere. Vi trenger ett eller flere helårsbasseng som folk har råd til å besøke, med garderobe og store gratis friarealer.

Som forening har vi ingen eiere som krever utbytte, og kan derfor holde prisene lavere. Vi har badstue og helårsbading for befolkningen som formål, og alt overskudd fra driften går til å oppfylle formålet

Motsatt vil et helkommersielt sjøbad med ruvende restaurantbygg stenge folk ute. For det første vil det sluke friområder på land. For det andre vil mange, og kanskje særlig de som trenger det mest, ikke ha råd til så dyre bassengbilletter som en kommersiell eier vil kreve.

Hvilket bringer oss til en trist statistikk: Nordmenn har dårligst svømmeferdigheter i Norden. Én av tre oppgir at de ikke kan svømme 200 meter i sjøen, ifølge Redningsselskapet.

Skolsvømming, som Oslo Badstuforening allerede jobber med, må selvsagt tilbys i bassenganlegget. Men skolesvømming er ikke nok! Vi vet nemlig at mange barn lærer å svømme i ferie og fritid. Oslofamilier trenger lett tilgang til den livsviktige vanntilvenningen og svømmetreningen.

Vakkert og velplassert

Fram mot byrådets utlysning undersøker Oslo Badstuforening muligheten for selv å bygge og drive bassenganlegget. Som forening har vi ingen eiere som krever utbytte, og kan derfor holde prisene lavere. Vi har badstue og helårsbading for befolkningen som formål, og alt overskudd fra driften går til å oppfylle formålet.

Etter en grundig vurdering har vi valgt å gå videre med Atelier Oslos skisse. I forslaget er badstulandsbyen intakt og utvidbar. Bassengene er lagt mot øst, der de skjermer mot strømmer fra Akerselva. På Sukkerbitens beste hjørne, mot sørvest, er det gratis badeflåter og mye friareal på land. Og ingen restaurantbygning som vender ryggen til byen og stenger folk ute.

Et slikt fleksibelt anlegg kan eventuelt utvides etter behov. Opplæringsbasseng for barn og unge, samt garderobe, er førsteprioritet. Så kan småbarnsbasseng, stort svømmebasseng og stupetårn komme på plass. Rundt elementene slipper lyset til, slik at undervannsbiologien innerst i fjorden kan styrkes gjennom marin dyrking.

Vi gleder oss til å jobbe videre med en bassengplan som gjør Oslo enda bedre, både for mennesker og marint liv.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Oslofolk er rause. De orker ikke den negative nedsnakkingen

Les også

Oslo, jeg gir deg ti av ti!