På den islagt basketbanen utenfor bofellesskapet på Løren står fem spillere i Ammeruds karakteristiske grønne og svarte drakter.

Alle fem har ulike utfordringer som gjør at de har behov for tilpasninger på idrettsbanen.

På Ammerud Baskets Starlag, får Emma Hegbom (25), Håvard Telhaug (26), Simon Haugland (22), Jacob Wilse (28) og Kristian Hårstad Trana (22) spille basket – på egne premisser.

Far og sønn

Håvard Telhaug har drevet mye med idrett opp gjennom oppveksten, og for et par år siden begynte han å kaste ball med far og tidligere toppspiller Eivind Jensen om å begynne med basket. Det ble begynnelsen på Oslos første STAR lag.

– Vi er vel ti spillere som trener dedikert hver uke, og så er det to-tre som er med innimellom, forteller utøverne.

Denne ettermiddagen sitter de i utemøblene på plattingen utenfor bofellesskapet hvor flere av dem bor. Det blir ikke mye baskettrening for tiden.

– Vi savner det jo, selv om det nærmet seg sesongslutt uansett, sier Telhaug.

Selv om de nye restriksjonen førte til en tidlig jule avslutning på sesongen, kan Ammerudlaget likevel si seg fornøyde med sesongen så langt: I november fikk laget endelig spille sin første turnering. Og gruset Bergenslaget Hop Star. Det var den første kampen mellom to STAR lag i Norge.

Dette er STAR basket

  • Tilrettelagt basket. Det er basket med noen tilpasninger, slik at de som trenger ekstra tilrettelegging får det i spillet. Det er primært et tilbud for utviklingshemmede, men også for andre som ønsker å spille med tilrettelegging.
  • Norsk Baskettball Forbund (NBBF) har to tilrettelagte baskettilbud: Rullestolbasket og STAR-basket.
  • Det første Starslaget ble opprettet i Bergen i 2017. I 2019 begynte NBBF med et eget STAR-prosjekt.
  • Ammerud Basket Starslag ble opprettet i 2019.
  • NBBF har for tiden fem STAR lag fordelt på fire klubber. Hop og Ammerud er de eneste for voksne utøvere.

Kilde: Norsk Basketball Forbund

Hvorfor akkurat basket?

Spillerne trekker på skuldrene når man spør om hvorfor det ble akkurat basketball. Noen av dem har drevet med ballsport før, men basket var helt nytt.

– Men det er skikkelig gøy. Jeg kom på en trening, fikk noen øvelser fra treneren, og skjønte at det var noe jeg ville drive med, sier Haugland.

Og slik ble det. Nå trener de dedikert en gang i uka, såfremt det er mulig. De legger ikke skjul på hvor viktig basketen er blitt for dem.

– Vi er en god vennegjeng. Og det er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til hver trening, sier Haugland.

De andre nikker. Det er ikke veldig mange arenaer der unge voksne med behov for tilpasninger, kan møtes på denne måten.

– Det er utrolig viktig å ha en sånn arena, sier de nærmest i kor.

– Det er kjempeviktig. Det er viktig at folk som har ulike handikaps får muligheten til å møte hverandre, sier Wilse.


– Kan stolt si at jeg driver med basket

Basketen er en viktig sosial møteplass, og er en måte å holde seg i form på. Men sporten fyller også en annen funksjon.

– Vi trener på å hele tiden bli bedre. Det er fint å få lov til å bli god, og å kjenne på en mestringsfølelse, skyter Haugland inn.

Han og to av de andre går også på Freestyle – et allidrettstilbud for unge med usynlige handikaps. Men basketen er annerledes.

– Andre aktiviteter er gjerne mest for det sosiale. Freestyle er en kjempefin aktivitet, men det er ikke en sport eller en idrett på samme måte som basketen. Her trener vi for å bli bedre hele tiden. Jeg kan stolt si at jeg driver med basket, sier Wilse og legger til med et glis:

– Også er baskettreneren mye strengere enn de som har allidretten.

De andre ler. Det er et snev av sannhet i det: Eivind Jensen vet hva han driver med, og lar ingen sluntre unna. Han er en oppmerksom trener, og ser hver og en av spillerne.

Det gjør også at han har sett utviklingen de har gjennomgått: Fra å knapt ha rørt en ball, har de nå nådd et helt annet nivå. Og det er ikke bare sportslige egenskaper de plukker meg seg:

– Som trener, så er det jeg ser tydeligst, hvor utrolig mye bedre dere har blitt til å samarbeide. Samarbeidet og kommunikasjonen fra da vi begynte til nå, er som dag og natt, sier han.

– Det vi lærer om samarbeid på banen, er noe vi tar med oss i hverdagen, sier Hegbom.

Les også

Trimmen til Gerda (90) er ikke noe hvilehjem: – Jeg går turer og trener for å holde meg i form

– Ekstra gøy med kamper

I november trakk disse fem spillerne, og resten av Ammerud storlag, på seg de grønne og svarte draktene og spilte sin første kamp. Det ga mersmak.

– Treninger er også gøy, men det er jo litt ekstra gøy med kamp. Å kjenne på spenningen, sier Telhaug.

I helgen ble den over to meter lange spilleren, den første til å score i en STAR-kamp.

Han har ikke et flust av scoringsmuligheter: I NBBF er det bare fem registrerte STAR lag i Norge, og med unntak av Ammerud og Hop, er de andre i ungdomsskolealder.

Fremover håper de å få spille flere kamper – og gjerne utenfor Oslo, når det blir lov igjen. Målet er Østersund i slutten av februar. I nabolandet Sverige, er STAR basket adskillig større, med egne turneringer og flere lag.

– Det hadde vært veldig kult å spille flere kamper, sier Haugland.

Tidlig juleavslutning

Enn så lenge må basketballen ligge i ro. Muligheten til å drive med lagsport for voksne ble kraftig innskjerpet under de seneste smitteverntiltakene.

– Man kan ikke gjøre så mye med at det stenger ned. Vi prøver å finne noe annet å gjøre, og tenker at vi får hvilt ut enn så lenge, sier Wilse.

Treneren småler litt, før han blir alvorlig. Det er ingen tvil om at det er kjipt for alle når man må stramme inn, men han syns likevel at regjeringen gjør det lettvint for seg selv ved å trekke alle over samme kam:

– I tillegg er det mange som sliter med å finne aktiviteter å drive med på egen hånd. Jeg ser hvor mye idrett betyr for både den psykiske og fysiske helsen til denne gjengen, og det er dumt at de mister det nå, sier han.

Telhaug og Haugland trener styrke så lenge treningssenter er mulig, og Hårstad Trana er aktiv langrennsløper. For de to andre blir det mindre trening, selv om de forsøker å komme seg ut hver dag.

– I sommer spilte vi ute, men nå er det for glatt og for kaldt. Jeg håper at det åpner seg litt opp igjen snart. Jeg savner jo treningene, sier Emma.

De andre stiller seg tvilende når Simon sier at han håper på å være tilbake på parketten med resten av laget på nyåret.

– Jeg er jo optimist, ler han.


Tror mange spillere kan lære noe av dem

Eivind Jensen har trent Ammerud Basket sitt Starlag i to år, og har lang fartstid i basket på toppnivå i Norge.

– Dette er det morsomste laget jeg har trent, sier han og smiler:

– Det samarbeidet mellom spillerne, den utviklinga og den utfordringen man møter som trener for dette laget, er helt spesiell.

Eivind er turneringskonsulent i NBBF, og forteller at mye av det han har lært ved å trene Ammerud Star, er ting som han har tatt med seg til resten av organisasjonen:

– Jeg kjenner flere av spillerne fra før, og visste litt om hvordan man må jobbe med dem for at de skal lære best mulig. Man må jobbe på detaljnivå på hver enkelt spiller for å styrke helheten i laget, sier han.

Han tror at flere basketspillere kan lære av Ammeruds Starlag:

– Alle på dette laget ønsker hverandre det beste. De er flinke til å heie på hverandre, og hele tiden løfte sammen. Det tror jeg mange kan lære av – også spillere på toppnivå, sier han.

Alle som ønsker det skal kunne drive med basket

Kristin Blakstad Kvalvik er Utvikligngskonsulent i Norsk Basketballforbund (NBBF) og har ansvar for blant annet STARS-basket i Norge.

– Som forbund har vi et samfunnsansvar. Det er vedtatt av Stortinget at alle i Norge skal kunne delta i idrett på egne premisser. Alle som ønsker det, skal kunne drive med basket. Dessuten var det et stort behov. Det var mange som ønsket å spille basket, men som ikke hadde et godt tilbud, sier hun.

Kvalvik sier at hun ikke kan understreke nok hvor viktig det er å kunne tilby alle en mulighet til å spille basket:

– Basket er en sport som speiler mangfold på mange gode måter, både i andre land og i Norge. Men det er helt klar vært en underrepresentasjon av personer med fysiske og psykiske handikap, sier hun og legger til:

– Basket er en verdenssport, og det skulle bare mangle at utviklingshemmede også blir representert.

Hun kan fortelle at hun forstår lagets iver etter å spille kamper, og at NBBF arbeider med å lage flere kampmuligheter for STAR lag. Fremover kan hun love at det blir flere turneringer innad i Norge, og hun sier at NBBF er opptatt av å bistå økonomisk.

Det er dessverre fortsatt et lite miljø, og derfor jobber vi også med å knytte kontakt med andre land. Men det aller viktigste er å få flere STAR lag i Norge, så vi kan få flere kamper og turneringer her, sier hun.

Sport og pandemi

Det internasjonale samarbeidet er sårbart, det har det siste året lært oss. Hun tror også koronaen har rammet STARS spillere på flere måter.

– For mange av dem som driver med tilrettelagt idrett, er behovet for rutiner og forutsigbarhet stort. Da er pandemien helt krise, og da er jeg veldig glad for vi har slike folk som Eivind, for når restriksjonene rammer er vi litt prisgitt empatiske og flinke mennesker i klubbene. Eivind er utrolig god til å følge opp utenfor banen, og det er vi veldig glade for, sier hun.

Trenerens evne til å se folk, er noe Kvalvik legger ekstra vekt på:

– Eivind er i en særklasse. Det at han ser alle, og er veldig flink med mennesker, gjør ham til en utrolig god trener. Han har funnet en litt annen måte å trene på ved å trene Ammerud sitt STAR lag, sier hun og avslutter:

Ofte handler det om å se enkeltmennesket, og det er Eivind god til. Dette er treningserfaringer som andre i forbundet har stor glede og nytte av.

Snør på deg skøytene: Nå åpner flere skøytebaner

Her tar «villdyrene» over Operaen

Nå kan du bli stoppet i døra – dette er de nye reglene på treningssentrene