Denne uken skrev Avisa Oslo om Anne Bull Haaversen (47) fra Hosle som fikk nærkontakt med Freya da hun svømte utenfor Kadettangen.

– Jeg ble veldig redd og sjokkert. Man ser ikke så mye når man ligger i vannet og crawler, så jeg visste ikke at den var der, fortalte Haaversen til Budstikka.

Hvalrossens sommerferie i Oslo og omegn har fått mange til å lure på hvorfor hun ikke blir flyttet. Det har Fiskeridirektoratet ingen planer om med det første.

Blitt vant til mennesker

Bjørn Munro Jenssen er professor ved institutt for biologi på NTNU Trondheim, og forsker på blant annet arktiske sjøpattedyr. Han tror det er Freyas tilgang til mat som gjør at hun fremdeles holder til langs befolkede områder i hovedstaden.

– Det at hun ikke forsvinner kan tyde på at hun ikke bryr seg om folkene rundt seg. Hun har nok blitt vant til det.

Han er imidlertid klar i sin tale:

– Folk bør holde seg unna og jeg ville absolutt ikke badet i nærheten av henne. Det kan sammenliknes litt med hvordan du forholder deg til en elg – du holder deg vanligvis unna elgen i tilfelle den angriper.

Ifølge Jenssen er det mest vanlig for hvalrosser å holde seg til flokken sin. Når en bestand derimot blir for stor, så kan det hende at de sprer seg for å utforske nye områder. Ifølge biolog Rune Aae kommer Freyas flokk fra Svalbard, som hun forlot i 2019.

Samtidig er det ikke uvanlig at hvalrosser tar seg en svømmetur alene. De er observert langs kysten tidligere, fortsetter Jenssen

– Synes du Freya burde skjermes eller flyttes?

– Det er det ikke min oppgave å vurdere. Men det kan jo være at hun rett og slett svømmer tilbake dersom hun blir flyttet. Et annet spørsmål er hvordan hun skulle blitt flyttet. Hun måtte trolig blitt bedøvet for å sikre at hun ikke er til fare for andre, fortsetter han.

Dette sier Fiskeridirektoratet

– Vi ser ingen grunn til å iverksette andre tiltak etter observasjonene gjort til nå, og vi følger situasjonen tett i samarbeid med politiet og kommunen.

Det sier Nadia Jdaini, fungerende kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet. Hun forklarer at de har beredskapen klar hvis situasjonen tilspisser seg. De ser på løsninger for å beskytte både mennesker og dyr, for å hindre at farlige situasjoner oppstår. Til dette ber de publikum om hjelp: Hold avstand, er oppfordringen.

Hvis ikke er det flytting som eventuelt blir vurdert. Informasjon om det vil komme hvis det blir aktuelt.