– Overskriften og illustrasjonsbildet i VG sitt oppslag «Vil skrote regnbuegater: – Helt dust» er ikke representativt for forslaget til presisering av skiltforskriften.

Det sier Arne Meland, leder i Statens vegvesens avdeling for veiutforming, til Avisa Oslo. I VG-saken som ble publisert torsdag, som nå er korrigert, het det først at Statens vegvesen vil «skrote regnbuegater».

«De seneste årene har flere gater i landet blitt malt med regnbuens farger for å markere Pride-bevegelsen og mangfold. Du finner de blant annet i Oslo, Drammen, Lillestrøm og Jessheim. Men Statens vegvesen vil fjerne stripene», skrev VG opprinnelig.

Sakens hovedbudskap ble gjengitt av en rekke andre medier.

Men Statens vegvesen har ingen planer om å fjerne regnbuegatene i Oslo eller andre steder.

Vil ikke ha regnbuegangfelt

Det korrekte er, slik tidligere omtalt av Avisa Oslo, at Statens vegvesen har foreslått en lovendring rettet mot regnbuegangfelt.

Vegvesenet mener disse gangfeltene kan gjøre trafikkbildet uoversiktlig for trafikanter. Derfor foreslår de at gangfelt skal være lagt på ensfarget dekke.

Nederst heter det følgende: Avisa Oslo har bedt avisa kommentere Vegdirektoratets uttalelser.

– Vi har lagt inn en rettelse i saken. Statens vegvesen gjorde oss oppmerksom på feilen etter publisering, sier VGs breakingsjef Geir Arne Kippernes til Avisa Oslo.

VG beklager

Da Avisa Oslo gjør oppmerksom på at overskriften på forsiden fortsatt omhandler skroting av regnbuegater, sier Kippernes at dette selvsagt også skal rettes opp i. Deretter ble overskriften på forsiden endret.

– Er dette en beklagelig feil?

– Selvsagt. Det vi publiserer skal være riktig og her burde vi åpenbart vært kjappere med å rette opp på front, svarer Kippernes.

Presisering

VG har skiftet ut vinkling og bilde i den aktuelle saken. Nederst står det:

«I den første utgaven av denne saken ble det skrevet at forslaget til presisering av skiltforskriften gjelder regnbuefargede gater og gangfelt, men presiseringen gjelder kun gangfelt. Statens vegvesen ønsker å presisere at gangfelt og annen offisiell veioppmerking er en del av trafikksystemet som gir trafikantene rettigheter og plikter. Det er derfor viktig at en ikke blander veioppmerking med annen bruk av farger i gatene, presiserer veivesenet»

Oslo Venstre har sagt seg kritisk til forslaget om å ikke tillate regnbuegangfelt.

Les saken her: