Det som ifølge Erna Solberg er Regjeringens plan og strategi for den store gjenåpningen av Norge – i fire trinn – kan føre til at vi kan leve tilnærmet fritt og normalt fra omtrent juli, med tre ukers intervaller mellom innføringen av hvert nye trinn.

Dette kan selvsagt skje. For oss som bor og lever i Oslo, som har hatt de mest inngripende tiltakene i Norge under pandemien, kunne dette vært søt musikk.

Men.

Regjeringen aner ikke om dette kommer til å skje. Gang på gang understreket Erna Solberg hvor stor usikkerheten er når det gjelder smittetrykk, sykehuskapasitet og vaksiner og de fleste andre forutsetninger for at vi kan klare å ta de fire trinnene.

Første trinn, som tidligst kan innføres i andre halvdel av mai hvis smittetallene fortsetter å gå ned, vil knapt nok merkes i Oslo.

Forbeholdene var så mange og omfattende og detaljerte at redegjørelsen fremsto mer som en relativt løs skisse enn en det vi vanligvis forbinder med en plan.

I flere dager har det bygd seg opp forventninger til denne redegjørelsen. «Plan for gjenåpning av Norge» hørtes så forlokkende ut. Vet Regjeringen noe om situasjonen som vi andre ikke kjenner til? Er det noen positive nyheter i vente? Hva skyldtes denne lett optimistiske tonen fra regjeringskvartalet? tenkte jeg.

En slik optimisme viste det seg ikke å være grunnlag for. Statsministeren kunne ikke understreke usikkerheten og forbeholdene nok. Det var noe med hele kroppsspråket til Erna Solberg på Stortingets talerstol: Her sto det ikke en smilende statsminister som klødde i fingrene etter fjerne inngripende tiltak.

Jeg vil ikke kritisere statsministeren for ikke å ha vært mer optimistisk i sin redegjørelse. Eller for at hun understreket at data er viktigere enn datoer i den videre ferd mot gjenåpning. Det ville hun etter alt å dømme ikke hatt noe grunnlag for, gitt hele den komplekse situasjonen.

Men jeg mer en stusser over at dette ble fremstilt som en plan, ja, en strategi, på forhånd, når statsministeren selv advarer folket så sterkt mot å tro at den fremlagte planen nødvendigvis vil bli satt ut i livet i det tempoet som angis.

Ble Erna Solberg for fristet til å fremstå som handlekraftig og styringsdyktig, når hun velger å skaffe seg folkets oppmerksomhet ved å bruke begreper som plan og strategi?

En rekke av de mest inngripende tiltakene som gjelder for Oslo, bestemmes av byrådet i Oslo. Våre lokale myndigheter bestemmer i hovedsak dette selv.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har varslet at Oslo vil komme med sin egen plan for gjenåpning av Oslo senere.

Den blir trolig mer spennende og interessant for Oslos befolkning enn dagens redegjørelse i Stortinget.