Guri Melby uttaler seg om avlysning av muntlig skoleeksamen til NTB mandag, og viser til skoleloven som sier at manglende undervisning ikke er nok.

Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen har tidligere fortalt Avisa Oslo at sannsynligheten for at muntlige eksamener blir avlyst er stor, men at hun ikke visste om hvorvidt hun har handlingsrom til å gjøre det eller ei.

På spørsmål om en kommentar til Melbys siste uttalelser, sier byråd Thorkildsen følgende:

– Dette viser hvor problematisk tilnærmingen hennes er.

– Elevene hadde fortjent bedre

Thorkildsen mener at kunnskapsministeren mangler innsikt i situasjonen.

– Melbys vurdering vitner om manglende innsikt i den situasjonen elever og lærere står i mange steder i landet, og spesielt i Oslo. Jeg ber henne innstendig om å vise seg som en lyttende minister, som tar innover seg de faglige rådene fra en samla sektor. Å avlyse eksamen burde være noe nasjonale myndigheter gjør, fordi de ser hvor vanskelig situasjonen er.

Thorkildsen mener at det blir helt feil å la hver enkelt kommune og fylke avgjøre hvorvidt de har grunnlag for å avlyse årets muntlige eksamener eller ei.

Ifølge kunnskapsministeren er det bare av smittevernhensyn man kan velge å gjøre dette.

– At elevene har mistet så mye dette vanskelige året, og at de har hatt helt forskjellige rammevilkår burde være grunn god nok for myndighetene.

Hun fortsetter:

– De burde la lærerne få benytte tida mest mulig fornuftig til å tette faglige full, gjøre gode standpunktvurderinger og skape en god ramme for den viktige avslutningen før de skal videre til en ny skole eller en ny fase i livet. I stedet lar de dette bli opp til hver enkelt kommune og hvert enkelt fylke, som har varierende juridisk kompetanse. Situasjonen er uverdig og uoversiktlig, elevene hadde fortjent bedre, skriver Thorkildsen i en e-post.