(NETTAVISEN:) Folkehelseinstituttet (FHI) har undersøkelser på jevnlig basis for å se mer på nordmenns holdning til koronavaksinen. Den siste undersøkelsen som ble gjennomført i uke 18 og 19 gir stor grunn til optimisme. Det viser seg at 87 prosent av de spurte svarer at de vil ta koronavaksinen, hvor 20 prosent av dem allerede har fått tilbudet.

Tallene viser også at oppslutningen blant de eldste er svært høy. Hele 97 prosent av personene over 60 år vil ta vaksinen. Det er også høyest andel i denne gruppen, når det gjelder å ha fått tilbud om vaksine allerede og takket ja til det. 42 prosent av de spurte hadde allerede fått minst en dose.

– Det er svært gledelig å se at det siden oppstarten av vaksinasjonsprogrammet har vært en jevn økning i ønsket om å benytte seg av tilbudet om koronavaksine, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet, i en pressemelding.

Yngre trenger mer informasjon

De opplyser videre at de yngre også stort sett ønsker å ta koronavaksinen, men at de ønsker å vite mer om valget de skal ta.

– Selv om holdningen til å ta koronavaksine er svært positiv i alle aldersgrupper, så ser vi at i noen av de yngre aldersgruppene trenger de mer informasjon for å kunne ta et informert valg, forteller Bukholm.

Han opplyser avslutningsvis at FHI jobber med flere informasjonskampanjer rettet mot gruppene med størst behov for informasjon.

Statsministeren fortalte nylig om den nye skjevfordelingen av vaksiner:

Ny vaksinestrategi fremover

Nylig annonserte statsminister Erna Solberg at de yngste vil rykke frem i vaksinekøen, og at de mellom 18 til 24 år vil få høyest prioritet.

– Dette er i tråd med FHIs råd. Da vil aldersgruppene 18–24 år og 40–44 år få tilbud om vaksine samtidig. Etter dem vil aldersgruppen 25–39 år tilbys vaksine, fortalte statsministeren.

Og hun la til:

– Det er alltid noen som kommer sist i køen, og jeg synes vel kanskje at den gruppen fra 18–24 år har båret en ganske stor belastning. Det er her du finner mange av førsteårsstudentene, det er her du finner russekullet. Det er her du finner mange av dem som har hatt en mye kjipere tid fordi de ikke kunne gå på jobb, og fordi de ble sittende hjemme og se på en PC-skjerm.