Det er mest koronasmitte blant ansatte i serverings- og kollektivbransjen i Norge. I hovedstaden er det spesielt høyt smitteforekomst blant barnehage- og skolefritidsassistenter, barnehagelærere og grunnskolelærere enn andre i yrkesaktiv alder. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet i perioden januar til mars 2021.

– Tallene som nå også inkluderer smittede i perioden fra januar til 12. mars 2021, indikerer fortsatt høyere smitteforekomst for barnehagelærere, grunnskolelærere og assistenter i barnehage og skolefritidsordning (SFO). Dette gjelder særlig for ansatte i Oslo, sier forsker Kjetil Telle ved FHI i pressemeldingen.

Blant kafé- og gatekjøkkenmedarbeidere, bartendere, servitører og taxi- buss og trikkesjåfører er det flere tilfeller med registrert smitte enn det er blant andre i yrkesaktiv alder.

Uklar hvor smitten forekommer

Lærere i videregående skole og universitet/høyskole ligger under snittet når det gjelder smitte både i Oslo og resten av Norge.

De som må stille opp fysisk på jobb har flere kontaktpunkter når resten av samfunnet stenger ned på grunn av høyt smittetrykk.

Studiene presiserer ikke hvor de ansatte er smittet og kan derfor ikke si noe om den høyere smitten i disse yrkesgruppene skyldes kontakt med kunder, barnehagebarn, eller med kolleger, eller om det har forekommet under private forhold. De nye virusvariantene har heller ikke blitt analysert i denne studien.

Det skrives videre at det ikke er tegn til at noen av yrkesgruppene som er nevnt over har høyere risiko for sykehusinnleggelse.