(Nettavisen) Oslo tingrett mener at mannen kan søke nye relasjoner og misbruke nye kvinner, og har derfor dømt ham til forvaring. Retten lener seg på rettssakkyndige psykologer som mener at 29-åringen «gir uttrykk for et instrumentelt forhold til seksualitet, med begrenset evne til å forstå dynamiske forhold i relasjoner generelt og seksuelle forhold spesielt. Dette gjør hans evne til å korrigere og styre egen adferd etter subtile signaler og normer nedsatt, og vil på generelt grunnlag øke risiko for avvikende adferd, herunder også krenkende, seksuell adferd» skriver Oslo tingrett.

Mannen er ikke tidligere straffedømt, men er nå dømt til forvaring med en tidsramme på åtte år og seks måneder og en minstetid på fem år og åtte måneder. I tillegg er han dømt til å betale til sammen 600.000 kroner i oppreisningserstatning til de tre ofrene.

Hans forsvarer, advokat Camilla Høie, sier til Nettavisen at han anker de delene av dommen som ikke omhandler den 14 år gamle jenta. Han erkjenner altså forhold knyttet til henne, men ikke til de to kvinnene, og han er uenig med straffeutmåling og idømmelse av forvaring.

Misbrukte ung jente

Politiet startet etterforskning av mannen etter at han hadde hatt et seksuelt forhold til en 14 år gammel jente vinteren 2019/2020. De to hadde møttes gjennom chattekanalen Yubo, der 29-åringen hadde løyet på alderen. Jenta trodde først at hun chattet med en jevnaldrende gutt, og ble etter hvert forledet til å innlede en seksuell relasjon med mannen. Ifølge dommen ble jenta blant annet truet til å innlede et forhold med mannen. Blant annet skrev mannen at han ville «knerte» (drepe) familien hennes hvis hun ikke kom til ham.

Ifølge dommen i Oslo tingrett besøkte den 14 år gamle jenta mannen flere ganger i et døgn av gangen. Det var under disse besøkene at hun ble seksuelt misbrukt. Mannen er dømt for blant annet å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år, og for å ha utvist seksuelt krenkende adferd overfor barn under 16 år. Bakgrunnen for sistnevnte lovbrudd, er en rekke svært grove chattemeldinger som han sendte jenta.

Mannen har erkjent at han hadde et seksuelt forhold til den mindreårige jenta. Han har også erkjent at han hadde sex med henne mens hun sov. En av disse gangene skal jenta ha våknet og forsøkt å få mannen til slutte, men blitt holdt nede mens han fortsatte.

To andre kvinner

Også to voksne kvinner skal mannen ha voldtatt.

Sommeren 2017 møtte han en ung kvinne gjennom felles venner. Under et besøk hjemme hos mannen, hadde de spist og drukket alkohol. Hun sovnet på sofaen, og hadde våknet naken i sengen mens hun ble voldtatt. Den unge kvinnen oppsøkte voldtektsmottaket i Oslo rett etter hendelsen.

29-åringen har ikke erkjent denne voldtekten, men Oslo tingrett har valgt å tro på kvinnen. «Retten har ved bevisvurderingen lagt til grunn NNs forklaring til politiet og for retten. Forklaringen er detaljert og nyansert, og det er ikke kommet frem noe som skulle tilsi at NN skulle ønske å levere en falsk anmeldelse mot tiltalte. NNs forklaring samsvarer også med forklaringen sammenfattet i fremlagt rettsmedisinsk protokoll fra legevakten ut ifra hva hun forklarte samme natt, og også med hva fremlagte meldinger viser at NN fortalte til en venninne snaut to uker etter hendelsen» skriver retten.

Retten viser også til kvinnens psykiske tilstand, som tilsier at hun har blitt voldtatt, samt lignende forhold omtalt i denne sak.

Høsten 2019 kom mannen i kontakt med en annen ung kvinne gjennom Yubo. Også denne gangen hadde mannen løyet på alderen, men den unge kvinnen valgte likevel å innlede en seksuell relasjon med mannen. Kvinnen har fortalt at hun en gang våknet av at mannen hadde sex med henne (hun hadde tidligere samtykket til at han kunne ha sex med henne mens hun sov): «Hun prøvde å dra seg unna og sa «slutt» eller «ikke» eller lignende, men tiltalte fortsatte allikevel. Etter hvert begynte hun å gråte, og tiltalte sa da hun bare skulle fortsette å gråte. Hun forsøkte å dra seg unna, men tiltalte lå over henne og var for sterk, og holdt henne nede med hendene hennes i kryss foran brystet hennes» står det i dommen.

29-åringen har nektet også for denne hendelsen, men retten har valgt å tro på forklaringen til den unge kvinnen. Hun anmeldte ikke selv voldtekten, men ble kontaktet av politiet som etterforsket de andre overgrepene.

Forvaring

Oslo tingrett skriver at alle de tre ofrene var spesielt sårbare. «Retten mener etter dette hver av disse voldtektene isolert sett skulle tilsi en fengselsstraff på fire år om de var blitt pådømt alene» skriver Oslo tingrett. I tillegg er altså mannen dømt for å ha misbrukt en mindreårig jente.

Utover dette har mannen vært i besittelse av bilder og videoer som viser overgrep mot barn. Det er han også dømt for. Mannen er altså dømt til en lengre fengselsstraff og forvaring. Med forvaring betyr at han før løslatelse må bli evaluert og vurdert som ikke farlig for samfunnet.

«Retten mener etter bevisførselen at det vil være nærliggende fare for at tiltalte begår nye alvorlige seksualforbrytelser, som voldtekt og seksuell omgang med mindreårige, dersom han skulle løslates nå» skriver tingretten.