Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) advarte kraftig mot regjeringens planlagte skatteøkning i slutten av september.

Nå må han konstatere at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjør som fryktet. Han øker grunnrentesatsen på vannkraft fra 37 prosent til 45 prosent med virkning fra og med inntektsåret 2022.

Dette er dramatisk for Oslo. Kommunen er delvis avhengig av inntektene fra sitt heleide kraftselskap Hafslund.

– Jeg hadde trodd at det skulle komme noe kompensasjon tilbake, men det ser det ikke ut som det gjør. Når finansminister Vedum kraftig øker grunnrenteskatten på vannkraft og gjør et så stort innhogg i kommunekassa vår, som han gjør med oss og 200 andre kommuner med eierskap i kraftverk, fører det til at vi må snu alle steiner for hvordan vil skal håndtere at staten tar pengene våre, sier Wilhelmsen.

Mulig med kutt og økte kostnader

Det enorme pengetapet vil få konsekvenser som merkes både på tilbudet som gis av det offentlige i Oslo, samt på lommeboka til innbyggerne.

– Vi vil så langt det er mulig unngå å kutte i kommunal velferd. Vi må se an fram til tilleggsinnstillingen om budsjettet hva vi gjør, sier finansbyråden.

Han fortsetter.

– Nå vil vi se på alt og komme tilbake til hva som måtte bli nødvendig av mulige inntektsøkninger og mulige kutt.

– Er det mulig med økte avgifter?

– Akkurat nå ser vi på alle muligheter. Budsjettet vi har lagt fram handlet særlig om å skjerme de svakeste som har dårligst råd i en vanskelig tid. Det ønsker vi selvfølgelig å fortsette med, men når vi får dårligere råd, må vi se på hva slags tilbud vi har råd til å gi til innbyggerne.

– Største sentraliseringen

Oslos finansbyråd er ikke alene om å kritisere regjeringen.

Tolv Arbeiderparti-ordførere har gått ut i et kraftig opprop hos NRK hvor de kritiserer at staten flytter penger ut av kommunene og inn i statskassa.

Wilhelmsen langer ut mot finansminister Vedum og sparer ikke på kruttet.

– Jeg synes at det Vedum gjør er veldig spesielt. Det er den største sentraliseringen i moderne tid. At staten tar handlingsrom fra så mange kommuner og sørger for at de får mindre frihet til å styre over egne inntekter. Mange kommuner har investert i kraftselskap i mange år i en langsiktig strategi. Nå ødelegger staten den økonomiske friheten som har vært brukt til å bygge lokalt næringsliv, aktiviteter og til å gjennomføre det grønne skiftet.

Har forsvart skatten

Avisa Oslo har ikke fått svar fra finansdepartementet torsdag kveld. Vedum har tidligere på torsdagen forsvart den økte grunnrenteskatten. Han hevder at folk flest måtte betalt mye mer i skatt om de måtte hentet inn pengene fra grunnrenteskatten på en annen måte.

– Hvis vi skulle tatt inn dette på en annen måte, måtte hver person over 16 år betalt 7.000 kroner mer i skatt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Da uttalte han seg om innføringen av grunnrenteskatt på vannkraft, men også på havbruk og vindkraft i neste års statsbudsjett.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen har tidligere svart til NRK at kraftmilliardene reddet Oslo fra å legge fram et krisebudsjett.

– Vi prøver å unngå at dette blir krise for Oslos innbyggere. Så må vi se og kontrollere litt mer opp mot statsbudsjettet hvordan dette blir, men det blir krevende. Det er et dramatisk kutt for helheten i budsjettet.