I 2020 ble den 23 år gamle svenske statsborgeren dømt til tvungent psykisk helsevern for et brutalt knivdrap på Majorstuen to år tidligere.

Fornærmede Heikki Bjørklund Paltto (24) døde etter å ha blitt påført 45 knivstikk hjemme i kollektivet han bodde i.

Parallelt med straffesaken i Norge, har belgiske myndigheter forsøkt å få Makaveli Lindén utlevert. Bakgrunnen er at de mener at han begikk et ran og drepte 58 år gamle Johanna Jostameling i Mechelen i Belgia høsten 2018, mens han var på rømmen etter Majorstuen-drapet.

– Det formelle er i orden

Nå nærmer utleveringsprosessen seg slutten. Fredag denne uken sender norsk politi en avtale om midlertidig utlevering til belgiske myndigheter, opplyser politiadvokat Christian Hatlo.

– Det betyr at alt det formelle er i orden. Da er det opp til Belgia når de vil hente ham, sier Hatlo til Avisa Oslo.

I mai besluttet Oslo tingrett at vilkårene for utlevering av Lindén, var oppfylt. Det ble imidlertid satt en rekke vilkår for at det skulle skje: Lindén må få tilsvarende behandling i Belgia, som han i dag får i Norge. I tillegg skal han returneres hit etter rettskraftig dom.

– Vi har stilt vilkår om at utleveringen er midlertidig, men viktigere er at han mottar et tilsvarende behandlingsopplegget som han har i dag. Altså at han kommer på institusjon, og ikke bare blir satt rett i fengsel. Her har vi hatt en dialog med overlegen på Dikemark, som også er inne i bildet, sier Hatlo.

Nøyaktig når utleveringen skjer og hvor lenge Lindén vil oppholde seg i Belgia, er imidlertid uklart.

– Det avhenger blant annet av rettsprosessen, og om den blir langvarig, sier Hatlo.

Ikke ønsket å forklare seg

Avisa Oslo har de siste dagene forsøkt å få en kommentar til saken fra Øystein Storrvik, Lindéns norske advokat, uten hell.

Han har imidlertid tidligere uttalt at hans klient samtykker til utlevering til Belgia, under forutsetning av at vilkårene som domstolen har satt, oppfylles.

– Han får adekvat behandling i dag. Det er viktig at det fortsetter, sa Storrvik til Avisa Oslo i forbindelse med utleveringskjennelsen i mai.

Drapet på Majorstuen fant sted på morgen 15. oktober 2018. Åtte dager senere ble Lindén pågrepet i Dijon i Frankrike. I mellomtiden mener altså belgisk politi at han begikk et ran og drapet på Johanna Jostameling.

Nøyaktig hvordan Lindén stiller seg til disse anklagene, er uklart.

– Det har han ikke ønsket å forklare seg om, har Storrvik tidligere uttalt.