Plan- og bygningsetaten sendte onsdag sitt forslag til ny strategi for høyhus til politisk behandling.

Etter høringen i fjor er Filipstad og området kalt Sentrum nord (mellom Vaterland og Holbergs plass) tatt ut. Men ti områder er aktuelle for høyhus på opptil 70 meter, ifølge forslaget: Storo, Økern, Helsfyr, Ensjø, Lysaker, Skøyen, Majorstuen, Nydalen, Forskningsparken og Bryn. I tillegg er altså området ved Oslo S med, med mulighet for å bygge opptil 125 meter. Det er åtte meter høyere enn Oslo Plaza, som er Oslos høyeste bygning.

– Strategien skal gjøre det mer forutsigbart for alle som er involvert i og kan bli berørt av et høyhusprosjekt, sier Hanne Sophie Solhaug, avdelingsdirektør for byutvikling i Plan- og bygningsetaten.

HISTORIE: Høyhus i Oslo

  • Oslo fikk sitt første høyhus i 1930 på Egertorget.
  • Det finnes i dag omtrent 100 bygninger i Oslo som kommunen betegner som høyhus.
  • Dagens høyhusstrategi er nesten 20 år gammel og byrådet har derfor bestilt en revidering.
  • Gjennom høyhusstrategien tar kommunen et tydelig grep om utviklingen, slik at utbyggere ser hvilke forventninger kommunen legges til grunn hvis det skal bygges høyhus i Oslo.

Kilde: Oslo kommune

Hun understreker at nye høyhus «skal ha spesielt høy og varig arkitektonisk kvalitet» siden de er så synlige.

Den nye strategien erstatter høyhusstrategien fra 2005. Det er forventet at den er ferdig politisk behandlet i løpet av 2023, skriver etaten i en pressemelding. Strategien er ikke en arealplan og peker ikke på tomter hvor det kan bygges høyhus. Faktisk høyde på nye bygg avgjøres i de konkrete regulerings- og byggesakene.