(Oslodebatten)

Over 85.000 elever i Oslo har hatt skolestart. Mange møter opp på skolen med magen full av sommerfugler og et hode fylt med drømmer, håp og ønsker. En skolesekk større enn kropp. Hvem skal jeg bli når jeg blir stor?

Jeg husker fortsatt deler av min første skoledag. Min første lærer spurte oss: «Hva vil du bli når du blir eldre?» Vi hadde en runde på det i klasserommet. Svarene var gjennomtenkte og ambisjonene store. Det er mange, mange år siden.

Hva var det som gjorde at mange nådde drømmene sine, og noen ikke?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Det er ikke tilfeldig...

For det er mange barn som møter opp på skolen med en tom ryggsekk. Som er flere hestehoder bak resten av klassen. Det kan være han som har på den fineste skjorta, hun med de fineste flettene og den mest fargerike matpakka i klassen. For de har et mål: Å løfte seg opp fra sine foreldres situasjon.

Det er ikke tilfeldig at det er barneskolene i områdene med lav sosioøkonomisk status, er de beste i landet på nasjonale prøver.

Det er ikke tilfeldig at den gule meldingsboka fra barneskolen oftest blir byttet ut med lovbok i de områdene med lavest sosioøkonomisk status.

Det er ikke tilfeldig at legen din har en annen bakgrunn.

Det er ikke tilfeldig at nesten halvparten av elevene på de videregående skolene som er vanskeligst å komme inn på, er fra områder med lav sosioøkonomisk status.

Dette er barn og unge som hver dag kjemper mot det de kom fra, sammen med det de kommer fra. Barn og unge med litt ekstra last første skoledag.

LES OGSÅ: Vil bryte med stereotypier om Groruddalen i kunstprosjekt: – De som bor her er blitt systematisk dehumanisert

Bryter barrierer hver dag

Dette er barn og unge som er nødt til å pugge litt ekstra, jobbe litt hardere, svette litt mer og kjempe litt mer enn det andre må. Ikke fordi de er svakere. Men fordi de må bryte barrierer og ødelegge strukturelle ulikheter. Det gjør de – hver eneste dag.

Og det er det som er så vakkert med Oslo og Osloskolen. Hvilket hjem du vokser opp i, eller hvem dine foreldre er, har ikke noe å si for hvem du blir og hvor godt du klarer deg.

Det er flere tusen flotte ansatte i Osloskolen som hver dag bidrar til at drømmer og ambisjoner blir realitet, at ønsker går i oppfyllelse og at det umulige blir mulig.

LES OGSÅ: Nye tall: Osloelevene er nok en gang best i klassen

Du kan bli lege, selv om foreldrene dine er analfabeter. Du kan bli snekker, selv om foreldrene dine aldri har holdt en hammer før. Du kan bli sykepleier, selv om de eneste besøkene dine på sykehuset har vært på grunn av sykdom i familien. Du kan bli hva du vil – for det er du som bestemmer hvem du er, hva du skal og hvor du skal. Det er det som er frihet.

La oss fortsette å skape forbilder og fortelle solskinnshistorier. Da må vi ha en skole som reduserer sosiale forskjeller, som gir barna våre den beste undervisningen de fortjener og som løser opp i strukturelle ulikheter i samfunnet.

Tiden er inne for å fylle tomme ryggsekker med læring, kunnskap for livet og selvutfoldelse.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Osloskolen er full av solskinnshistorier. Slutt å kalle dem B-skoler.

Les også

20 kvadratmeter hadde passet perfekt

Les også

Alle kan bli utsatt for mobbing, og alle kan bli mobbere

Jeg har flørtet med andre byer. Til og med vurdert å flytte ut