Jeg blir fortvilet når jeg leser innlegget fra Eirik Øiestad. Den tidsklemma foreldre står i, hvordan det føles å være blant et fåtall som tar ansvar i et fellesskap. At man gir av tid man egentlig ikke har. Jeg har vært der sjøl. Jeg blir også fortvilet fordi jeg ikke har lykkes med være tydelig nok til Øiestad og andre foreldre at frivilligheten i Oslo siden 2015, og kanskje særlig idretten, har fått et kraftig økonomisk løft. Et løft som nå er i spill.

Frivilligheten virker ikke uten at folk er villig til å dele noe av det mest verdifulle de har med fellesskapet – nemlig tid. Den fungerer heller ikke dersom ikke de frivillige opplever at byen, kommunen, samfunnet legger til rette for at frivilligheten kan vokse og blomstre. Dette gjelder særlig for breddeidretten.

Har sørget for et taktskifte

Alle skal ha mulighet til å delta i idrett. Da må vi ha nok anlegg til at alle som vil kan være med. Da vi tok over fra Høyrebyrådet i 2015 hadde Oslo landets laveste anleggsdekning. Vi tok også over et enormt etterslep på vedlikehold. Det rødgrønne byrådet har sørget for et kraftig taktskifte med rekordhøye investeringer i idrettsanlegg.

Vi har investert 6,2 milliarder i idrettsanlegg og planlagt investeringer for 4,9 milliarder. Liste over nye og rehabiliterte idrettsanlegg siden 2016 er lang: 6 cricketanlegg, 18 nye flerbrukshaller / 4 rehabilitert flerbrukshaller, 18 nye fotballbaner / 48 rehabiliterte kunstgressbaner/ 6 friidrettsanlegg / 5 rehabiliterte friidrettsanlegg, 4 klubbhus / 11 rehabiliterte klubbhus, 2 ishaller og 1 kunstisbane / 4 rehabiliterte ishaller, 2 landhockeybaner, 2 skianlegg / 1 rehabilitert skianlegg, 1 mindre aktivitetsanlegg, 3 skateanlegg, 3 rehabiliterte tennisanlegg, 1 vannsportsanlegg.

Denne lista er jeg stolt av, fordi det er et resultat av at vi har prioritert frivilligheten og idretten på en måte som aldri tidligere har skjedd i Oslo.

I tillegg har vi rehabilitert 4 bad, og vi har bygget Oslos første nye bad siden 1983 på Manglerud. Vi bygger også nye bad både på Tøyen og Stovner. Høyrebyrådet kom aldri lenger enn at de i 2014 la fram en ambisiøs bademelding, uten en krone til å gjennomføre den. I motsetning til Høyre prioriterer vi store summer på idrettsanlegg. Det er kun mulig fordi vi fører en ansvarlig økonomisk politikk.

Les også

Plutselig har man «råd til tre fotballnett» Var det slik det var tenkt?

Barn som panter flasker for å være med

Men deltakelse i breddeidretten handler ikke bare anlegg, haller, baner, bakker, brakker og løyper. Vi må klare å bygge veier som bredder ut deltakelse også til de som ikke finner veien inn i idretten sjøl. Flere i byen sliter nå med at alt blir dyrere. Vi hører historier om barn som panter flasker for å være med på idrett. Det er uakseptabelt. Derfor har vi sammen med idretten utviklet konseptet Nabolagsklubb.

Nabolagsklubber er idrettslag som tar et ekstra ansvar for sitt nærmiljø, holder prisene nede og inkluderer flere. De får ekstra tilskudd og faglig oppfølging. Det er 31 nabolagsklubber spredt over hele byen, flest i levekårsutsatte områder. Dette har styrket idretten i områder der det tidligere var lite tilbud og lav deltakelse.

Siden 2020 har vi også finansiert gratis idrettsaktivitet for barn og unge i sommerferien. Det har gitt mulighet til å delta for alle uavhengig av økonomi noe som har gitt en rekrutteringsboost. Klubber forteller at barn de ellers ikke ville fått med, har kommet inn fordi tilbudet var gratis, og så fortsatt i klubben etter ferien.

Skal ha konstruktive samtaler med Norway Cup

Dugnadsviljen er vakker, men skjør. Norway Cup er selve bildet på alt som er bra med frivilligheten i Oslo. Det skal vi verne om og støtte opp under. Det er viktig at Norway Cup har en robust økonomi som legger rette for dette viktig arbeidet. Jeg legger til grunn at vi kan ha konstruktive samtaler med Norway Cup om økonomi før neste års arrangement.

Vi er heldige som har ressurssterke, engasjerte idrettsforeldre i byen vår, som ikke skygger unna en debatt. Det er frivillighetens oppgave å være utålmodige på vegne av alle barn og unge som lever og ånder for idretten eller aktiviteten sin. Så er det vår jobb som politikere å levere gode løsninger. Det har jeg og byrådet alle intensjoner om å fortsette med.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Klubben i mitt hjerte fortjener en liten hyllest

Les også

«Ungen min tåler da ikke å tape»

Les også

For en utrolig perle Jordalparken er blitt!