Etter at «de narkomanes lege» Sverre Eika døde, så Eikaklinikken dagens lys.

Klinikken har blitt drevet på private midler som et uavhengig tilbud under Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

– Flere har vært i rusmiljøet og på gatemedisin i mange år. Inn og ut av LAR. Inn og ut av fengsel. De har hatt fastleger som enten har gått av pensjon, eller som ikke vil ha slike pasienter.

Det sier Hilde Irene Meyer, virksomhetsleder og sykepleier, til Avisa Oslo.

Hun er en av tre ansatte på klinikken, som sammen med flere frivillige og samarbeidspartnere ønsker å være et lavterskeltilbud for mennesker som blir avvist eller ikke får god nok hjelp andre steder.

– Så er det noe med det å tørre å møte opp på et legekontor. Her bruker vi metodikken til Sverre: Man skal møte opp helt likeverdig, og man ønsker ikke å bruke mer medikamenter enn mulig. Disse pasientene må få de samme rettighetene som andre, sier Meyer.


– Ikke lett

Hun får støtte av daglig leder for Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Ina Roll Spinnangr:

– Det unike er at det er veldig gatenært, og man trenger ingen henvisning. Tannpleier, psykolog og lege, alt er på et sted.

Men å starte et slikt tilbud har ikke vært lett.

De har hele veien vært helt avhengig av private givere.

– Uten den velviljen ville det ikke vært mulig. Fram til nå har det bare vært det private som har bidratt.

Det endres nå. På onsdagens bystyremøte vil Venstre, Høyre, Rødt, FP, Frp og SP stemme for å gi én million i støtte til Eikakliniken.

Det betyr, i tillegg til pengene, at kommunen vil samarbeide med klinikken. Det er også et krav for å søke midler til «institusjonsbaserte tiltak» fra Helsedirektoratet – altså staten.

– Det er en være eller ikke være situasjon for oss. Vi har fram til nå måttet tenkte få måneder fram i tid, og ikke lenger enn jul. Trykket på klinikken har bare økt. Det er svært betydningsfullt for Eikaklinikkens videre fortsettelse at vi får disse midlene, sier Spinnangr.

Hassan Nawaz, bystyrerepresentant for Høyre, har engasjert seg sterkt i saken.

– Bystyret vedtok før jul at vi skal ivareta arven etter Eika. Det har vi ikke klart ennå. Så det er på bakgrunn av det at dette forslaget kommer. Vi har verken fått til en ikke-økonomisk uformell samarbeidsavtale. At byrådet ikke følger opp bystyrets vedtak er bakgrunnen for vårt forslag, sier han.

Helsepolitisk talsperson i Oslo Venstre, Julianne Ferskaug, er enig:

– I en ideell verden ville ikke dette tilbudet vært nødvendig. For da hadde kommunen gjort jobben sin og tilbudt dette på sine egne premisser, og ikke organisert seg på en måte som gjør at private og ideelle må bruke sin fritid og engasjement på å bygge opp noe fra bunnen av og skrape opp penger ved hver eneste korsvei for å få det til å fungere. Det er jo skammelig at vi ikke har et helsetilbud som behandler innbyggerne våre likt, sier hun.

70 på venteliste

På Eikaklinikken tilbys tjenester fra både lege, psykolog, tannpleier og sykepleier. Virksomhetsleder Meyer mener klinikken utgjør et slags bindeledd mellom ulike tilbud som finnes.

– Det er mye bra tiltak ute i bydelene og fra LAR. Det vi ser vi har hatt en rolle i, er å binde ting sammen, å sikre overganger. Inn og ut av fengsel spesielt, men også inn og ut av sykehus. Vi kan på en måte være pasientens advokat i forhold til hva de trenger av medisiner, sier Meyer.

Hun legger til:

– Vi er med å gjøre innleggelsene så korte og målretta som mulig. Så det blir bedre effekt av innleggelsene og det som gjøres.


Pasientene som kommer til klinikken, har gjerne store utfordringer. En del er rus, men det er også mye annet.

– Mange bor på lavterskel, bor på gata. De skylder penger, kanskje også til legen sin. De er jo multisyke, mange. Det kan være for eksempel være nyresykdom, sier Meyer.

Hun forteller at en person som satt hos henne for et par uker siden sa at støttetanken når livet føles uoverkommelig er at personen kan ta sitt eget liv.

– Det er mange som tenker sånn.

Avhengig av frivillighet

– Det er snakk om en million kroner. Dere driver med mye forskjellig her. Hvor mye hjelper de pengene?

– Det hjelper til å tenkte veldig mye lenger inn i 2023. Det betyr at vi kan ha sikkerheten på de prosentene vi som jobber her har, svarer Meyer.

Klinikken har tre deltidsansatte i tillegg til mange frivillige og samarbeidspartnere.

LES OGSÅ: